kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Witam.Prosze o informacje na temat pieczęci lakowych. Z jakiego mogą być okresu? Do kogo mogły należeć?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Drugie zdjęcie tej samej pieczęci. Jej wymiary: owal 19x17mm, wysokość 33mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Trzecie zdjęcie pieczęci Nr1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr2. Wymiary: owal 15x13mm, wysokość 25mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr3. Wymiary:31x28mm.Na pieczęci jest orzeł pruski i łaciński napis KO PR CONC STAED PEANDU LETH AMT" i napis zu Liegniz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Pieczęć Nr3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 18 Listopad 2017 Autor Share Napisano 18 Listopad 2017 Czy pieczęć Nr2 jest starsza niż pieczęć Nr1? Zawsze tak myślałem. Kształt uchwytu bardziej prosty nasuwał mi taki wniosek i odcisk taki bardziej prymitywny też chyba świadczy o tym, że jest starsza?Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 19 Listopad 2017 Share Napisano 19 Listopad 2017 Pierwszy herbowy- małżeński- XVIII/XIXw., drugi rzemieślniczy- stolarza XVIII/XIXw., trzeci pruski urzędowy XIXw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 19 Listopad 2017 Autor Share Napisano 19 Listopad 2017 Dzieki wielkie. Ja myślałem, że druga jest dużo starsza i należała do rycerza. Wydawało mi się, że jest na niej hełm rycerski z pióropuszem. Człowiek czasem widzi co chce zobaczyć. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.