leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Nie jestem pewien, proszę o więcej informacji na temat tej monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 i taka , myślę ze to boratynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 24 Wrzesień 2017 Share Napisano 24 Wrzesień 2017 1. Denar Vespazjana 2. Szeląg Augusta III 3. Szeląg Jana II Kazimierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Dziękuję i gratuluję wiedzy numizmatycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 27 Wrzesień 2017 Share Napisano 27 Wrzesień 2017 Dodam że boratynka jest litewska z mennicy Wilno niestety data wytarta może jak ja masz w dłoni w świetle dziennym coś się da zobaczyć pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Dziękuję manierka. W ostatnią niedzielę przez godzinę na moim polu znalazłem 30 boratynek ale tylko kilka w jako takim stanie reszta to szrot, nie wiem za bardzo właśnie jak czytać datę na boratynkach?Jeszcze mam pytanie co do tego rzymka , mimo że moneta mimo swego wieku ok. 2000 lat i ciągłego traktowania pługiem jest jeszcze w niezłym stanie to czy można ją spróbować podczyścić jeszcze a jeżeli tak to czym i jak ale tak aby nie narobić bałaganu. Jeżeli chodzi o datę rzymka widzę tam taki znak VIIII czy to oznacza 9 r.n.e. ? bo ów Wespazajan żył na przełomie 9-79 r.n.e., cesarzem był przez 10 lat od 69-79 roku i monety bije się raczej za czasów panowania króla/cesarza czy nie mam racji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Doczytałem jeszcze na temat boratynki że monogram HKPL to monogram podskarbiego Litewskiego - Hieronima Kirszensteina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Odnośnie monety rzymskiej, wpisując w google krótko monety wespazjana" nie znajduję w grafice podobnej do mojej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Moneta rzymska to być może falsyfikat tzw. suberat:http://pl.wikipedia.org/wiki/Suberatus, skąd moje podejrzenia? ponieważ denary były całkowicie wykonane ze srebra a ten mój mi na całkowite srebro nie wygląda chyba że jakoś podczyszczę tylko boję się że jeżeli to faktycznie fals to podczas czyszczenia zedrę do reszty tę cienką warstwę srebra.Tu fajny link do monet rzymskich:http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/identyfikacja.htmlPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 12:24 29-09-2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Rzymska cyfra oznacza kolejną kadencję pełnienia funkcji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonard17 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Ciekawe, tylko nie wiem czy dobrze widzę tam VIIII? Czy to oznacza 9? W cyfrowym zapisie rzymskim nie ma takiego znaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.