imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Czy ktos wie może co to za monetka? Prawdopodobnie miedziana, szer ok 26-27mm. Z jednej strony widoczny jakby rycerz na koniu w lewo, pod nim w poziomie, na dole gałązka z listkami skierowanymi również w lewo i chyba jakis maly napis pod gałązką i byc moze data rozpoczynająca sie od 16..(ale nie jestem pewny). Na odwrocie wkolo napis, ale widoczny jedynie w gornej części jakby conscianta"? Byc moze to nie całość, a część wyrazu. Próbowałem zrobić lepszą fotkę, ale niestety, nie chcę czyścić za bardzo bo różnie to bywa 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 A tak to widzi moje oko 😆 mniej więcej 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 I rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Tam gdzie są krzyzyki widnieją jakieś napisy nie do odczytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Obok boratynka dla porownania wielkosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Tak sie teraz przyjrzałem i na dole jest nie 16.. tylko 15..wiec jesli to poczatek daty to XVIw by byl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Wrzesień 2017 Share Napisano 11 Wrzesień 2017 może coś w tym kierunku ? http://www.ebay.de/itm/RUSSLAND-NIKOLAUS-RECHENPFENNIG-JETON-VON-LAUER-/122455504293 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Dzięki. Podobny, ale to nie to. Szukam juz 2 dni i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 11 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Niestety chyba się nie dowiem co to jest. Szukalem na innych forach i tez nic. Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 12 Wrzesień 2017 Share Napisano 12 Wrzesień 2017 to raczej nie jest moneta, prawdopodobnie jest to jakiś żeton/liczman ... Niestety stan przedmiotu jest tragiczny, a i zdjęcia też do najlepszych nie należą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 12 Wrzesień 2017 Share Napisano 12 Wrzesień 2017 Niestety chyba się nie dowiem co to jest"- założyłeś wątek raptem dzień temu więc proponuję uzbroić się w odrobinę cierpliwości ;)Rechenpfennig- wytwórca: Kilian Koch.A tutaj podobna z aukcji:http://www.ma-shops.co.uk/olding/item.php5?id=260014&lang=en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imberfal1 Napisano 12 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2017 No i to jest niemalże identyczna tylko na mojej jezdziec chyba trochę inną głowę ma, tzn nakrycie glowy, ale to jest to. Niestety nie znam niemieckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.