Skocz do zawartości
  • 0

łuska/pocisk 12,7 x 107 DSzK

Gość Mark

Pytanie

Napisano
Znalazłem łuskę radziecką 12,7 x 107 (napisy 43 3 i gwiazdka)oraz odzielnie pocisk. W trakcie oczyszczania pocisku, stwierdziłem że składa się z dwóch części. Napiszcie mi proszę czy słusznie przypuszczam że to od radzieckiej rusznicy ppanc oraz trochę więcej na temat konstrukcji tego naboju. Dlaczego pocisk składał się z dwóch części itp.? Ewentualnie gdzi moge o tym poczytać ? Pozdrawiam, Mark

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rusznica - PTRD - radziecka miała bodajże 14,5 mm kalibru.
Napisano
Znalazłem łuskę radziecką 12,7 x 107 (napisy 43 3 i gwiazdka)oraz odzielnie pocisk. W trakcie oczyszczania pocisku, stwierdziłem że składa się z dwóch części. Napiszcie mi proszę czy słusznie przypuszczam że to od radzieckiej rusznicy ppanc oraz trochę więcej na temat konstrukcji tego naboju. Dlaczego pocisk składał się z dwóch części itp.? Ewentualnie gdzi moge o tym poczytać ? Pozdrawiam, Mark
Napisano
12,7 to nie od rusznicy, to półcalówka ;-). A czubki były różne. Niestety, nie mam odpowiedniego linka pod ręką.
Napisano
Rusznica - PTRD - radziecka miała bodajże 14,5 mm kalibru.
Napisano
Szczerze, to nie jestem pewien kalibru. Znalazłem w jednym miejscu 2 sztuki, st mniemam że to raczej rusznica niz km. Może podpowiecie mi cos na podstawie symboli na łusce? Pls Help
Napisano
Jest to łuska od wkm DSzK wz.1938.
Opracowany przez (D)iektiariewa,(Sz)pagina i (K)olesnikowa.
Literę K w skrócie DSzK można też tłumaczyć od ros. krupnokalibiernyj, czyli wielkokalibrowy. Ogólnie konstrukcja tego pierwszego, drugi opracował mechanizm zasilania, a trzeci skonstruował podstawę. Kaliber 12,7mm, masa naboju 125-137g, dł. naboju 146,7mm, masa pocisku 43,9-48,3g, masa prochu 18g. Pociski: przeciwpancerny zwykły, przeciwpancerno-zapalający, zapalający. Pocisk przeciwpancerny zwykły składa się z wewnętrznego rdzenia z twardej stali, koszulki ołowianej i zewnętrznego płaszcza. Nie wiem, o jakich dwóch częściach pocisku piszesz, ale jeżeli się wykopuje te pociski to zewnętrzny płaszcz jest mocno skorodowany i po obtłuczeniu rdzy zostaje tylko trochę ołowiu i rdzeń stalowy.
Te inne pociski zawierają masę zapalającą i masę rozrywająco-zapalającą.
Nie jest to na pewno półcalówka, bo łuska do niej ma chyba równe 100mm. Rusznice rosyjskie miały kaliber 14,5mm i były dwie PTRD wz.41 i PTRS wz. 41. Pierwsza Diektiariewa, druga Simonowa. PTRD była ładowana pojedynczo, a PTRS z miała magazynek i była cięższa i dłuższa nieznacznie od PTRD.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie