Skocz do zawartości

Winian amonowo-sodowy do srebra słabej próby

kapuchy3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie. Mam zamiar zabrać się do delikatnego czyszczenia kilku srebrnych szelągów słabej próby (120-150 lub jak kto woli 2, 2 1/2) Zygmunta III Wazy. Zazwyczaj czyszczę srebro próby 200-500 odpowiednio słabszym lub silniejszym roztworem winianu amonowo-sodowego (5-10%), jednak jeszcze nigdy nie czyściłem nim srebra tak słabej próby. Zależy mi, żeby szelągi nabrały choć trochę srebrnego koloru (obecnie są prawie czarne), jednak ponieważ monetki są w dobrym stanie, nie chciałbym ich zniszczyć stosując sposoby przewidziane dla srebra silniejszej próby, które tutaj mogą okazać się zbyt agresywne. Prosiłbym zatem o poradę, czy mogę zastosować do tak słabej próby srebra odpowiednio słabszy roztwór (np. 3%) winianu amonowo-sodowego, czy też polecacie inne sposoby czyszczenia chemicznego albo czy po prostu do srebra tak słabej próby powinienem podejść jak do miedzi i zastosować właściwe dla niej sposoby czyszczenia (a właściwie konserwacji) nie licząc, że uda mi się nadać monetkom pierwotny kolor.
Pozdrawiam.
Napisano
Jeśli są czytelne i nic nie odpada ją bym ich nie czyścił bo mozesz je zniszczyć. Dobrze by było jak byś pokazał przykładową sztukę bo jeśli pokrywa ją ładna patyna to straci na wartości i do tego warstwę ochronną pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie