AoT_Hunter_PL Napisano 14 Sierpień 2017 Share Napisano 14 Sierpień 2017 Witam planuje wrześniowy wyjazd nad morze około tygodniowy.Chciałbym ten czas spędzić aktynie (czytaj nie tylko leżing wśród parawanów ;; a co nieco pozwiedzać poza chodzeniem po plaży)Co polecicie do zwiedzenia (uzależnione od ulokowania noclegu -- na chwilę obecną małżonka ulokowała PUCK ale z tego co widzę godzina dojazdu pod Gdańsk)Miałbym w planach (wydmy , wszystko co związane z militariami muzea , umocnienia , bunkry, forty , statki, marynarka wojenna no i co nieco dla małżonki ;p)Problem jest taki że będę pierwszy raz, więc nie orientuje sie we wszystkim. Czy ktoś coś ciekawego doradzi ? , wówczas przemyśle z ulokowaniem noclegu w innym miejscu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 14 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2017 Tak na szybkiego mam takową listę , oczywiście wszystkiego nie zdążę zwiedzić doliczając (zwiedzanie miast i okolic typu plaże wydmy i inne zakatki) ale być może co do militarki, polecicie co skreślić z listy (na następny raz) a o co obowiązkowo zahaczyć teraz :).Na pewno chciałbym zwiedzić jeszcze jakieś muzeum marynarki wojennej.Pozdrawiam i dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 14 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2017 Hel - bateria slezwing holestein, umocnieniaWolin -- wyrzutnie rakiet V3Gdynia -- Bateria Redłowska Świnoujskie -- bateria goeben, twierdza pruskaUstka -- bateriePoligon RogowoKołobrzeg -- Dawne lotnisko BagiczKarsibór -- Port ubotów Torpedownia Babie DołyŁeba okolice -- Poligon rakietowy RąbkaRewal i okolice -- kolej wąskotorowaPoligon artyleryjski BobolinTwierdza WisłoujścieBunkry w JastarniSzlak Militarny Półwysep HelskiGdańsk, Gdynia, Sopot, Władysławowo,Kołobrzeg, Miedzyzdroje, Mierzeja Helska & HelLatarnia StiloWesterplateKobben - okręt podwodnyORP błyskawica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 14 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2017 Zapewne mogłem coś pominąć, informacje z neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 15 Sierpień 2017 Share Napisano 15 Sierpień 2017 AoT_Hunter_PL a gdzie ty się wybierasz dokładnie? To co wymieniłeś jest nie do przerobienia w tydzień. Może śmignij do Helu, na półwyspie jest trochę fortyfikacji, dobrze oznakowanych i opisanych w formie Szlaku Militarnego. Tego nie przerobisz w jeden dzień. Dodatkowo masz muzea lokalne, również warte odwiedzenia. Jak starczy Ci czasu, z Helu możesz popłynąć wodolotem do Gdyni, przynajmniej kilka lat temu była taka opcja, i tam zwiedzić choćby port wojenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 15 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2017 Właśnie w tym problem że zdaje sobie sprawę, że nie przerobie tego w tydzień jadę w okolice pierwszy raz, dlatego poprosiłem aby ktoś doradził co obowiązkowo zwiedzić a co sobie odpuścić :).Ale dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zagadank Napisano 15 Sierpień 2017 Share Napisano 15 Sierpień 2017 Hunter a po drodze zwiedzanie czegoś Cię interesuje? Napisz może którędy ciśniesz nad Bałtyk, i czy niemilitarne ciekawostki też wchodzą w grę (jakieś młodziaki zabierasz)? Jadąc jedenastką" masz np kapkę w bok Borne Sulinowo i Muzeum Walk o Wał Pomorski" w Mirosławcu, czy też największy narzutowy głaz w Polsce (tylko 22km odbiłem z DK11),gdybyś leciał S3" to np Krzywy Las" masz po drodze. Ja jeżdżę z reguły S8 i A1, ale wtedy dopiero pod Gdańskiem jest sens zjechać na bok.PozdroZaggiPs Kiedyś GW wydała takie zeszyty Przewodnik po Polsce" - przy każdej miejscowości był opis co tam ciekawego jest i termin imprez. Mam pdf, ale po 140MB część, chyba że się gdzieś ztrzaśniemy", bo daleko nie mamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unono Napisano 26 Sierpień 2017 Share Napisano 26 Sierpień 2017 Jak temat aktualny, to proponuję Białą Górę. Na wydmie niedaleko Lubartowa, pozostałości po jednostce rakietowej z czasów PRL, Prawdopodobnie stamtąd miał być atak na Szwecję, Danię ( ładnie widać na Lidarze). Tubylec mi opowiadał o bunkrze jaki odkrył w młodości. Teren super. Góry, morze, bagna , wydmy, rezerwat. Mało ludzi jak się nie pchasz na deptak.plaża prawie super ( paskudny drobny piasek. Rzecz niezbędna - rower, ale można wynająć na miejscu. Jest super wypożyczalnia. Dla wynajmujących pokój gratis. Ze znalezisk - łuski po TT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.