formoza58 Napisano 20 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macabre Napisano 21 Sierpień 2020 Share Napisano 21 Sierpień 2020 @formoza58W bitwie pod Zadwórzem brał udział mój dziadek i na szczęście przeżył, podobnie jak kilkudziesięciu innych, których nie wiem czemu pomija się zwykle w doniesieniach internetowych, wspominając o kilkunastu ocalonych. W latach 30. działało nawet we Lwowie stowarzyszenie byłych Zadwórzaków. Piszę, bo jestem ciekawy źródła zdjęcia przedstawiającego właśnie zadwórzaków na peronie kolejowym - bardzo niewyraźne zdjęcie z drugiej strony. Czy masz może więcej materiałów dotyczących tej bitwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2020 Ojj, od wrzucenia tego zdjęcia minęło prawie trzy lata i niestety nie pamiętam gdzie znalazłem. Prawdopodobnie z " Żołnierza Polskiego", ale który numer i rok , na dzień dzisiejszy, nie wiem ... Materiału jest niewiele, to co znajdę, umieszczam w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macabre Napisano 21 Sierpień 2020 Share Napisano 21 Sierpień 2020 No cóż dziękuję bardzo! Zadwórze swoją drogą to bardzo ciekawy temat i niestety do tej pory nie stworzono żadnego rzetelnego opracowania. Dziękuję za te zdjęcia w każdym razie, bo niektóre z nich są naprawdę unikatowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2020 Miło, że mogłem się przydać ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2020 Z jednej z jednodniówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2020 Jw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2020 Jw Wiersz jednego z poległch pod Zadwórzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2020 Pogrzeb Zadwórzaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2020 Z 1938 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Listopad 2022 Autor Share Napisano 16 Listopad 2022 Z 1938 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Listopad 2022 Autor Share Napisano 16 Listopad 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Listopad 2022 Autor Share Napisano 16 Listopad 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Listopad 2022 Autor Share Napisano 16 Listopad 2022 Z boju pod Zadwórzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Listopad 2022 Autor Share Napisano 17 Listopad 2022 Mieczysław Iwanicki...Pobojowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Listopad 2022 Autor Share Napisano 18 Listopad 2022 (edytowane) Josif Apanasenko, dowódca 4 DK 1 Konarmii. To jego podkomendni zrobili rzeź obrońcow Zadwórza. Edytowane 18 Listopad 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Listopad 2022 Autor Share Napisano 18 Listopad 2022 I sztandar 2 brygady jego dywizji, zbobyty póżniej przez Polakow pod Toporowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2023 W dniu 17.11.2022 o 11:44, formoza58 napisał: Mieczysław Iwanicki...Pobojowisko. Kolejna praca Mieczysława Iwanickiego, przedstawiający ostatni bój przy budce drużnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macabre Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 Dzień dobry! Czy może Pamięta Pan, gdzie opublikowano te dwa ostatnie obrazy Iwanickiego? Pobojowisko mam nawet w oryginale (kartka), ale nigdy nie widziałem tego w internecie, ani w gazetach międzywojnia:/ Scenę przy torach mam w całości, ale z kolei gorsza jakość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2023 Na pewno w krakowskim Kurierze Codziennej, ale numeru i roku nie zapisywałem,, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macabre Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 pobojowisko to chyba Wschód:) jednak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macabre Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Wrzesień Autor Share Napisano 7 Wrzesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi