Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

@formoza58W bitwie pod Zadwórzem brał udział mój dziadek i na szczęście przeżył, podobnie jak kilkudziesięciu innych, których nie wiem czemu pomija się zwykle w doniesieniach internetowych, wspominając o kilkunastu ocalonych. W latach 30. działało nawet we Lwowie stowarzyszenie byłych Zadwórzaków. Piszę, bo jestem ciekawy źródła zdjęcia przedstawiającego właśnie zadwórzaków na peronie kolejowym - bardzo niewyraźne zdjęcie z drugiej strony. Czy masz może więcej materiałów dotyczących tej bitwy? 

Napisano

Ojj, od wrzucenia tego zdjęcia minęło prawie trzy lata i niestety nie pamiętam gdzie znalazłem. Prawdopodobnie z " Żołnierza Polskiego", ale który numer i rok , na dzień dzisiejszy, nie wiem ? ...

Materiału jest niewiele, to co znajdę, umieszczam w tym wątku...

Napisano

No cóż dziękuję bardzo!  Zadwórze swoją drogą to bardzo ciekawy temat i niestety do tej pory nie stworzono żadnego rzetelnego opracowania. Dziękuję za te zdjęcia w każdym razie, bo niektóre z nich są naprawdę unikatowe... 

• 2 years later...
Napisano (edytowane)

Josif Apanasenko, dowódca 4 DK 1 Konarmii.

To jego podkomendni zrobili rzeź  obrońcow Zadwórza.

k josif apanasenko dca 6dk.JPG

Edytowane przez formoza58
  • 8 months later...
Napisano
W dniu 17.11.2022 o 11:44, formoza58 napisał:

Mieczysław Iwanicki...Pobojowisko.

k zafworze pobojowis miecz iwanicki.JPG

Kolejna praca Mieczysława Iwanickiego, przedstawiający ostatni bój przy budce drużnika.

k zadworze boj.JPG

Napisano

Dzień dobry! Czy może Pamięta Pan, gdzie opublikowano te dwa ostatnie obrazy Iwanickiego? Pobojowisko mam nawet w oryginale (kartka), ale nigdy nie widziałem tego w internecie, ani w gazetach międzywojnia:/ Scenę przy torach mam w całości, ale z kolei gorsza jakość...

• 1 year later...