perun84 Napisano 21 Lipiec 2017 Autor Napisano 21 Lipiec 2017 Witam serdecznie. Mam pytanie do Fachowców, związane z „wrześniową” optyką a dokładnie lornetą nożycową produkcji francuskiej wzorowaną na L-.V.B Mle 1917 o 12 krotnym powiększeniu z zamówień dla Wojska Polskiego. Wszystkie oglądane przeze mnie ,zachowane egzemplarze posiadają 12 krotne powiększenie. Czy istniały egzemplarze, które wyposażone były w 8 krotne powiększenie? Czy miała jakiekolwiek znaczenie w powiększeniu zmiana szkła optycznego francuskiej firmy Parra Montois na niemieckiej produkcji firmy Schott. Czy znane są przykłady kiedy pomiędzy zakupem partii francuskich lornet, zakupu technologii francuskiej firmy Societe des Establissements Krauss a polską konstrukcją lornety nożycowej wz. P/31 wykorzystywano optykę z powiększeniem 8 krotnym we francuskich lornetach wzorowanych na L-.V.B Mle 1917. Rozumiem, że wykorzystywano wojennej produkcji lornety francuskie czy niemieckie, jednak od 1931 roku do pierwszego odbioru w 1935 lornety wz. P/31 musiano produkować lornety w polskich firmach (PZO, Kolberg czy innych). Ilu krotne powiększenie miała polska lorneta nożycowa wz. P/31?P.S Czytałem poprzednie wątki i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
perun84 Napisano 21 Lipiec 2017 Autor Napisano 21 Lipiec 2017 W tym momencie mam zagwozdkę.Nowa optyka wstawiona do LVB Mle 1917? Polska czy francuska modyfikacja na potrzeby WP?
perun84 Napisano 21 Lipiec 2017 Autor Napisano 21 Lipiec 2017 Oczywiście fotografie odnoszą się wyłącznie do lornet nożycowych LVB Mle 1917 francuskich i wyprodukowanych na potrzeby Wojska Polskiego przez wytwórnię HUET PARIS.
Brutus Napisano 22 Lipiec 2017 Napisano 22 Lipiec 2017 Polska lorneta wz.P/31 miała 12 krotne powiększenie.
perun84 Napisano 22 Lipiec 2017 Autor Napisano 22 Lipiec 2017 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie moja zagwostka się spotęgowała. Dowiedziałem się że w produktach -lorneta nożycowa- KRAUSS wykorzystywał optykę 12x, mimo że produkował też ciekawe lornetki 8x, podobnie zresztą jak Carl Zeiss. Niemieckie produkty -lornety nożycowe-na bazie S.F 14 miały optykę 10 x. Skąd zatem w wyrobach HUET 8x?
perun84 Napisano 23 Lipiec 2017 Autor Napisano 23 Lipiec 2017 Oznaczenie niemieckiej lornety nożycowej SF 14 z optyką 10x.Czy wiecie drodzy Panowie gdzie mogę znaleźć informacje na nurtujący mnie problem?Za wszystkie informacje serdecznie z góry dziękuję.D.
perun84 Napisano 31 Lipiec 2017 Autor Napisano 31 Lipiec 2017 Dziękuję za zainteresowanie" i pomoc".Pozdrawiam
sebol13 Napisano 11 Sierpień 2017 Napisano 11 Sierpień 2017 A fotka z Cytadeli i zamieszczona na niej lorneta jest moja...
perun84 Napisano 17 Sierpień 2017 Autor Napisano 17 Sierpień 2017 Dziękuję za konkretną i pełną odpowiedź.Proszę wybaczyć, wykorzystanie Pana fotografii. Czyniłem to wyłącznie poglądowo w celu zobrazowania tematu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.