Skocz do zawartości
  • 0

grot włóczni???

Lawenda

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie.
Po babci odziedziczyłam coś , co widać na zdjęciu.Wiem,że w rodzinie jest od wielu lat, a raczej pokoleń, bo babcia też go dostała od swoich przodków.
Długość całkowita 38 cm, długość samego ostrza ok.26,5 cm, średnica otworu na drzewce ok 3,5 cm.
Nie jestem pewna co to jest dokładnie i na jaki okres można to datować. Mocno pordzewiałe, jak widać na zdjęciu.
prosze o identyfikację. :)

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

następnym razem proponuję opanować emocje... vide:
- regulamin działu
http://odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705
- załączone zdjęcie

Napisano

Witam serdecznie.
Po babci odziedziczyłam coś , co widać na zdjęciu.Wiem,że w rodzinie jest od wielu lat, a raczej pokoleń, bo babcia też go dostała od swoich przodków.
Długość całkowita 38 cm, długość samego ostrza ok.26,5 cm, średnica otworu na drzewce ok 3,5 cm.
Nie jestem pewna co to jest dokładnie i na jaki okres można to datować. Mocno pordzewiałe, jak widać na zdjęciu.
prosze o identyfikację. :)

Napisano
Tyfus... to się nazywa dolać łyżkę dziegciu do beczki miodu"

rokita6661 - tobie też, w takim sensie wypowiedzi, polecam wnikliwą analizę regulaminu działu...
gdybyś go znał, nie startowałbyś z prywatną wycieczką do mnie.
Napisano
Witaj

Tak, to właśnie jest grot włóczni. Typ ormański". Co do daty uzywania... oooogromnie długo...w tym typie można mówić o zakresie hmmmm.. od VII do XIV wieku, kto wie czy nie dłuzej. kiedyś była to broń niesłychanie popularna i niejako podstawowa. Zaś kiedy był wykonany Twój egzemplarz... bez badań na zywo nie da się właściwie powiedzieć.
Napisano
Bardzo serdecznie dziękuję ci za odpowiedź. :)))))
Potwierdziło to moje przypuszczenia, natomiast nie wiedziałam,że to typ normański. Datowanie, jak napisałeś, obejmuje szeroki zakres średniowiecza i w sumie mnie to satysfakcjonuje.Nie jestem kolekcjonerką, to tylko pamiątka rodzinna i myślę,że taka odpowiedź mi wystarczy.
Życzę Ci miłego, dobrego dnia i jeszcze raz serdeczne dzięki. :)))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie