Jump to content

Garnizony radzieckie w Polsce

Gross Born

Recommended Posts

Czy ktoś zna jakąś fachową literaturę o wojskach rosyjskich stacjonujących w Polsce?, chodzi mi o wszystkie garnizony w Polsce( Kluczewo , Borne sulinowo, Kęszyca....),lub ewentualnie adresy ciekawych stron internetowych, wszelkiego rodzaju mapy itp.

Lotnisko Bagicz pod Kołobrzegiem :]
wieksze info odnosnie tego miejsca na poscia Lotnisko w Bagiczu" lub stonce festung kolberg.

z tego co wiem to jeszcze byly koszary w Białogardzie (kilku ruskich nawet tam zostało...... pochowanych)

pozdrawiam
Lobo26

• 5 months later...
Hangary na rakiety,powiadasz? Okolice Bornego Sulinowa? Nie znam stron poświęconych tej tematyce,proponuję wpisać w wyszukiwarce Borne Sulinowo"(może coś będzie) ale wiem gdzie są takie obiekty.
Jak się jedzie do Bornego od strony Czaplinka, betonową drogą, przed torami przed Bornem jest drogowskaz na POLIGON PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ. Proponuję tam zajechać i obejść ogrodzone obiekty. Są tam hangary, ponoć po głowicach, choć sprawdzałem tam promieniowanie i jest OK.
Kolejne hangary to RAKIETÓWKA". Jest to system podziemnych budowli z olbrzumimi halami. Podobno całość mogła przez pół roku żyć w podziemiach. Nie wiem, czy to prawda, ale te obiekty są naprawdę ogromne.Jedziesz z Bornego na Nadarzyce, Przejeżdzasz wioskę i skręcasz w lewo. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie,jakie i gdzie miejscowości, jeżdżę raczej pamięciowo... Jeżeli Cię to interesuje, daj znać, to jutro Ci to opiszę.

• 2 weeks later...
Mariusz Lesław Krogulski: Okupacja w imię sojuszu", Armia Radziecka w Polsce 1945-1956 (t. 1), 1956-1993 (t.2), Warszawa 2001, Wydawnictwo von Borowietcky"
Tam znajdziesz większość najważniejszych informacji.
Jest jeszcze trzecia ksiązka - ten sam autor, ale tylko dokumenty źródłowe za pierwszy okres.

Garnizon Świętoszów z przyległym poligonem był jednym z takich obiektów. Trochę informacji znajdziesz w mojej książce Historia obozów jenieckich w Świętoszowie". Wschodnia część poligonu od strony bobru (Pstrąże)była częścią tego kompleksu. W pstrążu są stanowiska i bunkry do przechowywania rakiet.

Polecam malutką wioskę ........ W sumie jest to niedaleko Bornego ale bliżej Białogardu. Ok. 3 km w las od stacji kolejowej na trasie Piła - Kołobrzeg. Jeśli tam trafisz to naprawdę będziesz usatysfakcjonowany. Wiem bo przebywałem tam w woju przez pół roku w czasie kiedy ruscy opuścili nasz piękny kraj. Z tego co znalazłem w internecie to ......... jest na liście zlikwidowanych jednostek WP ale nie dam głowy czy nadal tego ktoś nie pilnuje. Przejeżdżałem niedawno tą trasą i wjechałem zobaczyć ale stała tablica Teren Wojskowy a że byłem sam to nie wchodziłem dalej, bo las jest tam potężny... jeżeli tam trafisz to się zdziwisz. Długo nie zapomnę wrażenia jakie na mnie sprawiły te bunkry, nie to co stare wojenne ale oświetlone, czuściutkie nawet kibelki - narciary - staje się i srruu ;), grube na pół metra drzwi coś pięknego dla miłośników podziemii, no i te długie odnogi od głównego holu bunkra, gdzie stało wiadomo co, w rządku jak na parkingu z wydzielonymi miejscami na każdym miejscu w posadzce stalowe kotwy myślę że do mocowania towaru, ach jak żałuję że nie miałem wtedy aparatu foto...
W miejscu gdzie powinna być nazwa miejscowości wstawiłem kropki bo nie chcę ujawniać jej na forum, może to jeszcze tajemnica wojskowa albo co?

Baza w Brzeźnicy jest już w roszkę" gorszym stanie. Powyrywane wszystko żelazne, co wystawało poza mury... Wejścia są zasunięte betonowymi płytami i przysypane ziemią. Tak przynajmniej wyglądało to jakiś czas temu. Wejść oczywiście można, tylko trzeba być brudniej ubranym i mieć wysokie buty.
miłego zwiedzania
wons

• 2 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information