Joorkan Napisano 23 Czerwiec 2017 Autor Napisano 23 Czerwiec 2017 Witam,proszę o pomoc w określeniu czy to jest srebrna łyżeczka, oraz co oznaczają bicia.Pozdrawiam
Joorkan Napisano 23 Czerwiec 2017 Autor Napisano 23 Czerwiec 2017 Pierwsze od prawej to AL, ale to chyba raczej inicjały, a nie aluminium ;)
adamus73 Napisano 27 Luty 2020 Napisano 27 Luty 2020 Srebro 830/1000, pochodzenie Szwecja, reszta nieczytelna
Joorkan Napisano 24 Czerwiec 2017 Autor Napisano 24 Czerwiec 2017 Być może i alpaka, z tym, że nie jestem przekonany. Mam w domu radzieckie sztućce z alpaki i są grube i ciężkie. Ta łyżeczka jest bardzo delikatna, cięższa niż aluminium, ale nie tak masywna jak tamte sztućce. Poza tym alpakę zaczęto stosować w XIX w., a łyżeczka wygląda mi na jakiś XVIII. Ale może się mylę :) Poza tym, czy przy alpace byłyby aż 4 bicia?
Gniewkos Napisano 24 Czerwiec 2017 Napisano 24 Czerwiec 2017 Pierwsze co to weź ją wyczyść, będzie widać czy ma przetarcia ewentualnego srebrzenia do innego metalu, przy okazji wyczyszczą się też punce i będzie można coś więcej powiedzieć.
Joorkan Napisano 24 Czerwiec 2017 Autor Napisano 24 Czerwiec 2017 Łyżeczkę lekko odginałem, bo była zgięta, i w miejscu zgięcia prześwituje tylko srebrny kolor. Ale faktycznie doczyszczę ją, bo punce słabo widoczne.
Pytanie
Joorkan
Witam,
proszę o pomoc w określeniu czy to jest srebrna łyżeczka, oraz co oznaczają bicia.
Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.