Skocz do zawartości

Mundury Królestwa Polskiego w Powstaniu Styczniowym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem, czy temat doczekał się jakiegoś opracowania, ale tropiąc w lesie odwrót oddziału majora Władysława Kononowicza spod Pilawy 19 maja 1863 roku wychodzą mi guziki Królestwa Polskiego różnych formacji. Dodam, że na tym terenie Powstania Listopadowego nie było, a środek lasu raczej wyklucza manewry artylerii.
Czy są wzmianki na ten temat w pamiętnikach/ wspomnieniach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano
Napisałem przecież. Wyszły na trasie odwrotu oddziału powstańczego. Wokół ołowiane pociski, jakiś kilometr od miejsca głównego starcia.
O TO CHODZIŁO W PYTANIU. Czy ktoś się kiedyś spotkał z mundurami królestwa kongresowego w powstaniu styczniowym. Nie całych jednostek - pojedynczych powstańców.
Napisano
Poza tym te guziki mają jak najbardziej do czynienia z powstaniem, tyle że listopadowym. Problem w tym, że tegoż u mnie nie było, a elementy 3 pułku piechoty liniowej miały miejsce stacjonowania w Warszawie, zatem możliwe, że u kogoś mundur został w domu i syn poszedł w nim w bój. Taka hipoteza.
Napisano
Hipoteza jak najbardziej poprawna, ale znajdujesz napoleońskie klamoty w samym środku dużej bitwy z roku 1809, więc warto rozważyć i inne, bardziej realne hipotezy...
Napisano
@J.H, Ja też bym powiedział, że ten guziczek z 3" to guziczek oficerski KP. Tylko oficerowie mieli wtedy labry, a ta trójeczka jest ciut inna od tych francuskich. Wrzuć tył jak chcesz potwierdzenia. Artyleryjski to też nie jest Napoleon...
Napisano
Fakt, trójka jest bardziej zawinięta od francuskich, ale w Księstwie kształt cyfr potrafił być nieco inny,a i uszy też robili różne.
Cholera ich tam wie;
Gra nie warta świeczki, ale można by sprawdzić, czy wśród jednostek idących brzegiem Wisły do stojącego nad Sanem ks. Józefa nie było 3 pułku.
Napisano
J.H mam wrażenie, że jesteś trochę nieprzemakalny. Ja nie szukam WOJSK KP na terenie Piaseczna, ani ich działań z powstania listopadowego. Nie szukam Napoleona. Pytanie dotyczyło ewentualnych MUNDURÓW KP w czasie powstania STYCZNIOWEGO. Tylko tyle.
Dobra nie dogadamy się.
Dzięki za zainteresowanie.
Zdrów
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy możesz pokazać zdjęcia rewersów guzików?
Jakie są sygnatury na guziku oficerskim z cyfrą 3 (cyfra jest nietypowo zawinięta u dołu) i guziku artylerii?
Guziki z cyfrą 3 nosili w latach 1815-1831 oficerowie i żołnierze czterech pułków - 3 piechoty liniowej, 3 strzelców pieszych, 3 ułanów i 3 strzelców konnych, więc w 1863 mógł się trafić w szeregach powstańczych jakiś weteran z 1831 r., albo jego syn. Np. w 1863 r. poległ pod Małogoszczem kpt. Stanisław Jaszowski, syn ppłk. Józefa Jaszowskiego, dowódcy 3 baterii lekkiej artylerii konnej w 1831 r. Takich przypadków mogło być więcej, a synowie mogli pójść do powstania w mundurach ojców z 1831 r., jeżeli dotrwały. Ktoś mógł powtórnie wykorzystać guziki, które były wykonane ze stopów miedzi i w związku z tym bardzo trwałe.
Pozdrawiam
SZZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie