sebo_sek Napisano 3 Maj 2017 Autor Share Napisano 3 Maj 2017 Nie wiem, czy temat doczekał się jakiegoś opracowania, ale tropiąc w lesie odwrót oddziału majora Władysława Kononowicza spod Pilawy 19 maja 1863 roku wychodzą mi guziki Królestwa Polskiego różnych formacji. Dodam, że na tym terenie Powstania Listopadowego nie było, a środek lasu raczej wyklucza manewry artylerii. Czy są wzmianki na ten temat w pamiętnikach/ wspomnieniach?Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J.H. Napisano 3 Maj 2017 Share Napisano 3 Maj 2017 Mnożąc fanty przez miejscówkę wyszła mi liczba 18O9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Dzięki za nic nie wnoszącą odpowiedź. Jak ci się nudzi, idź spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J.H. Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 To może jaśniej: fanty które wrzuciłeś nie mają nic wspólnego z powstaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Napisałem przecież. Wyszły na trasie odwrotu oddziału powstańczego. Wokół ołowiane pociski, jakiś kilometr od miejsca głównego starcia. O TO CHODZIŁO W PYTANIU. Czy ktoś się kiedyś spotkał z mundurami królestwa kongresowego w powstaniu styczniowym. Nie całych jednostek - pojedynczych powstańców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Poza tym te guziki mają jak najbardziej do czynienia z powstaniem, tyle że listopadowym. Problem w tym, że tegoż u mnie nie było, a elementy 3 pułku piechoty liniowej miały miejsce stacjonowania w Warszawie, zatem możliwe, że u kogoś mundur został w domu i syn poszedł w nim w bój. Taka hipoteza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J.H. Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 Hipoteza jak najbardziej poprawna, ale znajdujesz napoleońskie klamoty w samym środku dużej bitwy z roku 1809, więc warto rozważyć i inne, bardziej realne hipotezy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 5 Maj 2017 Autor Share Napisano 5 Maj 2017 To nie są napoleońskie, tylko polskie guziki z kongresówki. A tu pod Piasecznem żadnej bitwy napoleońskiej nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knispel23 Napisano 11 Maj 2017 Share Napisano 11 Maj 2017 @J.H, Ja też bym powiedział, że ten guziczek z 3" to guziczek oficerski KP. Tylko oficerowie mieli wtedy labry, a ta trójeczka jest ciut inna od tych francuskich. Wrzuć tył jak chcesz potwierdzenia. Artyleryjski to też nie jest Napoleon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J.H. Napisano 16 Maj 2017 Share Napisano 16 Maj 2017 Fakt, trójka jest bardziej zawinięta od francuskich, ale w Księstwie kształt cyfr potrafił być nieco inny,a i uszy też robili różne.Cholera ich tam wie;Gra nie warta świeczki, ale można by sprawdzić, czy wśród jednostek idących brzegiem Wisły do stojącego nad Sanem ks. Józefa nie było 3 pułku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 20 Maj 2017 Autor Share Napisano 20 Maj 2017 J.H mam wrażenie, że jesteś trochę nieprzemakalny. Ja nie szukam WOJSK KP na terenie Piaseczna, ani ich działań z powstania listopadowego. Nie szukam Napoleona. Pytanie dotyczyło ewentualnych MUNDURÓW KP w czasie powstania STYCZNIOWEGO. Tylko tyle. Dobra nie dogadamy się. Dzięki za zainteresowanie. Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 29 Maj 2017 Share Napisano 29 Maj 2017 Czy możesz pokazać zdjęcia rewersów guzików?Jakie są sygnatury na guziku oficerskim z cyfrą 3 (cyfra jest nietypowo zawinięta u dołu) i guziku artylerii?Guziki z cyfrą 3 nosili w latach 1815-1831 oficerowie i żołnierze czterech pułków - 3 piechoty liniowej, 3 strzelców pieszych, 3 ułanów i 3 strzelców konnych, więc w 1863 mógł się trafić w szeregach powstańczych jakiś weteran z 1831 r., albo jego syn. Np. w 1863 r. poległ pod Małogoszczem kpt. Stanisław Jaszowski, syn ppłk. Józefa Jaszowskiego, dowódcy 3 baterii lekkiej artylerii konnej w 1831 r. Takich przypadków mogło być więcej, a synowie mogli pójść do powstania w mundurach ojców z 1831 r., jeżeli dotrwały. Ktoś mógł powtórnie wykorzystać guziki, które były wykonane ze stopów miedzi i w związku z tym bardzo trwałe.PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.