Skocz do zawartości
  • 0

cienka blaszka zdobiona

armando86

Pytanie

Napisano

Witam. Jak w temacie blaszka z widocznymi zdobieniami bardzo cienka dł. ok 2,7 cm spotkał się ktoś już z podobną i może coś więcej o niej powiedzieć np jakiego okresu itd? Z góry dziękuje za id i pozdrawiam.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spotkałem się z czymś podobnym. Ciekawa rzecz, moim zdaniem jest to wczesnosredniowieczny element klamry lub wykończenia pasa. Z wzorów roślinnych wygląda mi to na kulturę normanska
Napisano
doku2000 wschodnia część mazowsza niedaleko znalazłem pozłacaną zawieszkę ozdobną parę -naście postów niżej jak możesz zajrzyj też do tamtego tematu
Napisano
Zawiszka z linku wydaje mi się późniejsza wskazuje na to styl wykonania. Natomiast co do tematy w poniższym linku znalazłem coś co moze być podobne a świadczyło by o pochodzeniu i epoce blaszki:

http://sogneriket.blogspot.com/2010/03/co-pasuje-co-jest-passe-czyli-o-pasach.html
Napisano
zawieszka to bardziej XVIII-XIX w. co do blaszki to w górnej części jest jej zwężenie jakby była do czegoś doczepiana albo od czegoś oderwana? ciekawostką jest że wykrywacz pokazywał mi to jako nickiel ale kanarki tak mają że np srebra z średniowiecza też wskazują jako nickiel :) pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tym tematem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie