Buster33 Napisano 26 Luty 2017 Autor Napisano 26 Luty 2017 Witam i pozdrawiam, to mój pierwszy post na forum, chociaż forum znam od dawna i od czasu do czasu przeglądałem, fant czyściłem kwasem szczawiowym parę dni po tym elektroliza, następnie wykałaczki młoteczkiem i śrubokrętem delikatnie wybiłem grubą rdzę ze środka - tam gdzie trzonek (łatwo zeszła) ale pod nią zostało trochę rdzy tak twardej, że nie da się jej usunąć nawet drucianką więc jeszcze raz pójdzie do delikatnej elektrolizy, potem zamierzam umyć, wygotować w wodzie, wymoczyć w alkoholu - mam alkohol izopropylowy więc w nim.I tu pojawia się kilka pytań co potem czytałem, że tanina i paraloid B-44 to dobry sposób na konserwacje, czy polecacie coś innego? Gdzie kupić taninę, wiem że coś takiego można w sklepie winiarskim kupić ale czy to to to nie wiem :) czy lepiej Internet, na alledrogo nie znalazłem.Ostatnie co mnie gryzie czym są te ciemnie plamy, może zdjęcie tego nie oddaje ale poza nimi widać kolor stali, produkty korozji? bo na rdze to nie wygląda i mocno trzyma.Proszę o wyrozumiałość jak coś, następnym razem będę bardziej ogarnięty :) Jak ktoś pomoże to z góry dzięki!ps. wiem, że to nie ten dział ale tak na dodatkowo podejmie się ktoś datowania?
viator01 Napisano 27 Luty 2017 Napisano 27 Luty 2017 Elektroliza powinna wszystko doczyścić. Może za delikatnie do niej podchodzisz. Tylko na przyszłość zamiast szczawiu stosuj fosol. Taniny możesz poszukać w necie. Wpisz np. strefa konserwatora
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.