Asah Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 Witam, proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego medalu, orderu. Nie mogę znaleźć dokładnie takiego nigdzie na forach i w zdjęciach.Napisy które mogę przeczytać:Awers - WILHELM I DEUTSCHER KAISER * KONIG VON PREUSSENRewers - LANDWERH VEREIN * TIRSCHTIEGEI Napisów na rewersie w krzyżu nie mogę rozczytać słabo u mnie z niemieckim, a na dodatek są napisane nietypową czcionką.Zauważyłem również, że większość medali z Wilhelmem I posiada jego prawy profil, a tu jest lewy. Znalazłem kilka medali z lotnictwa, na których miał lewy profil ale takiego nie mogę nigdzie znaleźć.Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asah Posted January 8, 2017 Author Share Posted January 8, 2017 Wrzucam też awers. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Tłumy rezerwistów w II Rzeszy były zapisane do Landwehrvereinów czyli związków landwerzystów, pospolitego ruszenia lub obrony krajowej, jak kto woli i każdy miejski, wiejski, gminny Landwehrverein musiał mieć odznakę i takich odznak jest mnóstwo. Twoja wybita została dla Landwehrverein z Tirschtiegel obecnie Trzciel w powiecie międzyrzeckim, który miał niewiele ponad 2 tysiące mieszkańców. Ilu mogło być członów Landwehrverein w małym Tirschtiegel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.