Romel79 Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Napisano 3 Kwiecień 2004 Często widzę na fotkach rewolwery Colta z poł. XIX , nigdy tego nie widziałem na żywo i zastanawia mnie do czego dokładnie służyła ta dźwignia pod lufą i jak to działało (ta dzwignia).Pzdr Romel
jacenty2004 Napisano 3 Kwiecień 2004 Napisano 3 Kwiecień 2004 Dzwignia trzymała rewolwer w kupie.Po przesunięciu w dół lufa szła do przodu i można było wyciągnąć bębenek. J
Romel79 Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Napisano 3 Kwiecień 2004 Dzięki za odpowiedź , domyślałem się ale nie byłem pewny.pzdr
kiers Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Rewolwery Colta z poł. XIX miały bębenek ładowany odprzodowo i ta dzwignia" służyła do wciśnięcia kuli w bęben po wczesniejszym załadowniu prochu czarnego i przebitki.http://biphome.spray.se/oldwest/ows/colt/colt.htm
Romel79 Napisano 4 Kwiecień 2004 Autor Napisano 4 Kwiecień 2004 Muszę przeznać że po przyjżeniu się dokładniej masz racje i nawet mi się przypomniało że kiedyś widziałem gdzieś fotke z opuszczoną dzwignią i na niej było widać wsunięty do komory bębenka tłoczek. A Jacenty napisał o rewolwerze typu np. Galand 1868 . A w takim razie to w jaki spopsób był rozkładany taki rwolwer?pzdr
Romel79 Napisano 4 Kwiecień 2004 Autor Napisano 4 Kwiecień 2004 he , o ile się nie mylę to według nowej ustawy można legalnie posiadać strzelającą kopie takiego rewolweru , bo sprzed 1850 r. i ładowany odprzodowo . ciekawe ile takie coś kosztuje ?pzdr
kiers Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Tylko 1750 zł no jeszcze akcesoria, proch, kule i na strzelnice.http://www.kaliber.com.pl/sklep/opis_towaru.cfm?kategoria=10&towar=6012
jacenty2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Puk Puk tu Samuel Colt właśnie przewróciłem sie w grobie po tych swietnych kombinacjach .J
jacenty2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisałem o model 1847 army whiterneyville-walker,Colt model 1849 Army Dragon No2 ,Colt Model NAVY 1851,Old Model Navy......J.
jacenty2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 A Kiersowi życzę żeby miał w ręku prawdziwego Colta Navy jak Clint Eastwood......... i ja .J
jacenty2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Chalilera , ja tu Kiersowi życzę, żeby miał w ręku jakiegoś od przodu ładowanego Colta ze stemplem do ładowania pod lufą!!! a On ...... z ..... ŁUPASZKI podwójna chaliera ---to się nazywa szczęście /widziałem to w muzeum WP. J.
Gość Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Trafiają się w Polsce colty z tego okresu i ich belgijskie kopie. sam miałem takie cudo w łapkach. w colcie był uszkodzony beben i facet genialnie dotoczył z wkałdkami na kapiszony i kominkami. a belg był bardzo ozdobny ale miał krótszy bęben i w sumie był mniej poreczny. nawet mam gdzieś foty.
Romel79 Napisano 5 Kwiecień 2004 Autor Napisano 5 Kwiecień 2004 Ale narobiło się zamięszanie, a może jeszcze ktoś coś powie na temat tych coltów ??? może zna ktoś jakieś rysunki w przekroju czy coś takiego ???pzdr
Gość Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Postaraj się o książkę Seweryna Bidzińskiego Mechanicy i Styliści" , Historia i Praktyka Rewolweru i Pistoletu XIX i XX Stulecia. Moim zdaniem to najlepsza polskojęzyczna pozycja jaka się ukazała do tej pory na temat broni krótkiej. Kopalnia wiedzy i rysunków.Wydana w 1996 roku. Mieli jeszcze niedawno w sprzedaży wysyłkowej w Bellonie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.