Kamyk17306 Napisano 3 Listopad 2016 Share Napisano 3 Listopad 2016 Witam, Koleżanki i Kolegów. Wraz ze Stowarzyszeniem Szansa pracuję nad projektem serwisu internetowego wsi Dołubowo w ramach programu Patriotyzm Jutra Muzeum Historii Polski. Jest to serwis o charakterze historycznym, zawierający archiwalne materiały oraz wywiady audio i wideo z mieszkańcami wsi pamiętających czasy przedwojenne. We wsi znajdowało się lotnisko polowe zbudowane przez pierwszego właściciela wsi p. Pieńkowskiego, w naszym posiadaniu jest niestety tylko jedno zdjęcie przedstawiające p. Pieńkowskiego wraz z inżynierami budującymi lotnisko. Niestety we wsi nie uchowały się inne zdjęcia przedstawiające owe lotnisko, w okresie kiedy było ono cywilne jak również w okresie użytkowania" przez wojska sowieckie a potem niemieckie. Wieś mocno została doświadczona przez wojnę i późniejszą okupację sowiecką, sporo osób ze wsi zostało wywiezionych na sybir i zamordowanych w Katyniu, wiele zdjęć niestety zaginęło w zawierusze. Jeżeli jest ktoś, kto posiada jakiekolwiek zdjęcia wspomnianego przezemnie lotniska lub innych archiwalnych zdjęć wsio Dołubowo byłbym wdzięczny za pomoc w zachowaniu tożsamości i historii wsi. Wszystkie materiały umieszczane na naszej stronie są w licencji Creative Commons i tylko takie możemy zamieścić na stronie, oczywiście z podaniem źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 8 Listopad 2016 Share Napisano 8 Listopad 2016 Takich zdjęć powinieneś jednak szukać u spadkobierców Łowickich. Jakby cię to interesowało, to mam u siebie oryginał aktu kupna obecnego Dołubowa-Wyręby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyk17306 Napisano 22 Listopad 2016 Autor Share Napisano 22 Listopad 2016 witam Panie Marku, wysłałem do Pana wiadomość ale brak odzewu i nie wiem czy doszła, bardzo nam zależy na dokumencie o którym Pan wspomniał w poście. Prosze o kontakt mailowy: adam@paintballpodlasie.pl, będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.