kallies Napisano 22 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Witam PanówOstatnio znalazłem taki guzikProszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 22 Wrzesień 2016 Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Bardzo ładny guzik francuskiego 24 pułku. Ponad numerem czapka frygijska a dookoła labry i napis Republika Francuska. Na Buttoniarium jest zidentyfikowany jako napoleoński, ale za Napoleona I Francja była cesarstwem, tak więc to pewnie od II Republiki wzwyż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kallies Napisano 22 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Dziękuję za odpowiedz Hermanos, blisko miejsca gdzie znalazłem ten guzik, trafił mi się inny guzik francuski orzeł w koronie trzymający pioruny w szponach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 22 Wrzesień 2016 Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Ble,ble,jest to guzik 24 półbrygady Armii Republikańskiej lata 1793-1803,proponuję zajrzeć do książki Dawid Krupop Guziki mundurowe 1792-1945 tom 1 strona 40-41 a nie powielać bzdety z internetu.P.s.Hermanos skąd wytrzasnąłeś tą II Republikę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Wrzesień 2016 Share Napisano 22 Wrzesień 2016 dla przykładu i na marginesie...Napoleon Bonaparte 2 grudnia 1804 roku koronował się Cesarzem Francuzów, wtedy Francja przestała być Republiką i stała się Cesarstwem. Dlatego ze wszystkich oznak wojskowych (również guzików) zniknął napis Republique Francaise - jednakże guziki z takim opisem, były jeszcze donaszane przez żołnierzy Wielkiej Armii Napoleona w drodze na Moskwę (i zapewne w drugą stronę też). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.