aczer Napisano 20 Wrzesień 2016 Share Napisano 20 Wrzesień 2016 Witam Kolegów i proszę o radę. Od 3 lat chodzę z Garrettem AT, z którego jestem zadowolony. Od jakiegoś czasu wykrywacz zaczął mieć fochy". Zdarz mu się wzbudzać i wydawać chaotyczne odgłosy na całej skali. Zjawisko pojawia się i znika. Jest ewidentnie związane z ruszaniem cewką, zarówno przy ziemi, jak i w powietrzu. Pojawia się częściej, kiedy jest mokro. Wydaje mi się, że wzbudzanie jest generowane przez połączenie kabla z cewką w miejscu wskazanym na zdjęciu. Kiedy poruszam kablem delikatnie na boki w tym miejscu zaczyna się wzbudzać. I tu pytania - czy to faktycznie możliwy powód awarii? np wewnętrzne uszkodzenie izolacji kabla? - czy jest możliwe/sensowne naprawianie tego? gę kupić praktycznie nie używaną cewkę za około 200zł.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cromm Napisano 20 Wrzesień 2016 Share Napisano 20 Wrzesień 2016 TeĚź tak miaÄšÂem, kupiÄšÂem nowĂ cewke od Nela i przynajmniej zyskaÄšÂem na separacji no i zasiĂÂg teĚź wzrÄĹsÄšÂ. NaprawiaĂ pewnie moĚźna ale wzbudzanie o badyle na rĚźysku i na mokrej rosie na ugorze pewne jak w banku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A.D.M. Napisano 20 Wrzesień 2016 Share Napisano 20 Wrzesień 2016 Acha...eee, a co to za język ??? Nowopolski ? :-)Do aczer:na fotce widać ( przynajmniej ja widzę) jakby było uszkodzenie kabla tuż nad gumą wchodzącą do cewki...W każdym razie objawy typowe dla zawilgocenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczer Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 W miejscu, gdzie kabel wchodzi w gumę są paprochy. Kabel musi być uszkodzony gdzieś w środku. Na pokrytym rosą ściernisku - wilgoć + badyle i piszczy jak głupi. Spróbuje cewkę oczyścić, dosuszyć i uszczelnić klejem cyjano-akrylowym. Jak to nic nie da, będę te 200zł do tyłu. Dziękuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A.D.M. Napisano 20 Wrzesień 2016 Share Napisano 20 Wrzesień 2016 I tak też bym zrobił. Podsusz dobrze - tylko nie na piecu lub kaloryferze :-) Uszczelnisz w odpowiednim miejscu i zobaczysz czy to coś pomoże. A swoją drogą: cewka do AT Pro nie używana za 2 setki to bardzo dobra cena...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczer Napisano 21 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2016 Kumpel zaraz po zakupie nakupił cewek Nela i oryginał mu leży w szufladzie. Faktycznie ubiegłej zimy zdarzało mi się chodzić dobrze poniżej zera. ps Co sądzicie o cewkach Mars? Jak wypada porównanie Mars - Nel - Detech? jak wypada stabilność tych cewek? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrio Napisano 22 Wrzesień 2016 Share Napisano 22 Wrzesień 2016 mi też się tak czasem wzbudzał sprzęt - od telefonu komórkowego , dzieło się tak jak szukał zasięgu ,albo zmieniał nadajnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cromm Napisano 23 Wrzesień 2016 Share Napisano 23 Wrzesień 2016 Ze swojej strony polecam cewkę Nel Hunter- w miare lekka, separacja lepsza od standardowej garretowskiej, zasięg też lepszy. Większa sonda Nel Tornado jest dla mnie za ciężka, przy słabo wyważonym At Pro ergonomia jeszcze bardziej tu siada. Niedługo u nas na rynku ma pojawić się ich najnowsze dziecko cewka Nel Thunder. Podobnież rewelacyjna pod względem separacji koloru od śmieci. No ale to slogany reklamowe, jak ją dostane w swe łapy to wtedy zobaczymy jak się będzie sprawować w terenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1903 Napisano 25 Wrzesień 2016 Share Napisano 25 Wrzesień 2016 Witam, mam problem ze swoim at pro a mianowicie podczas chodzenia cewka traci kontakt z elektroniką i nie zauważa przedmiotów w ziemi , zauważyłem że jak puknę lekko ręką w elektronikę wszystko wraca do normy, czy ktoś wie co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nova Napisano 9 Kwiecień 2017 Share Napisano 9 Kwiecień 2017 Mars jest stabilny w pracy, szybki, dobrze separuje, rewelacyjne zasięgi. Dodaj jeszcze ergonomię na najwyższym poziomie i wiesz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.