armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 Witam. Jak w temacie pytanie do osób znających się na rzeczy. Czy dobrze zidentyfikowałem monetę na półgrosz Zygmunta Starego? Moneta jest srebrna. Chodziło mi jeszcze po głowie że może być to półgrosz świdnicki ale z tego co się orientuje to półgrosz świdnicki to nie miał daty. A ten ma 15.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 16 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 dobrze zidentyfikowałeś, świdnicki ma przecież inną legendę otokową ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 10 Listopad 2016 Autor Share Napisano 10 Listopad 2016 Odgrzewam kotleta:-)pytanie do największego znawcy monet na tym forum czy pierwszą monetą polską z datą była właśnie ta wymieniona wyżej i jest to data 1507,bo gdzieś czytałem że pierwsza datowana Polska moneta pochodzi z 1506?j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 10 Listopad 2016 Share Napisano 10 Listopad 2016 1492 z tego co pamiętam, ale zaraz to potwierdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 10 Listopad 2016 Share Napisano 10 Listopad 2016 monetę miasta Dąbie z 1492 roku, opisuje pan Tadeusz Kałkowski w książce TYSIĄC LAT MONETY POLSKIEJ" jaki pierwszą monetę z datą. Wrócę do domu to wrzucę info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 10 Listopad 2016 Autor Share Napisano 10 Listopad 2016 No dobra ale bardziej mi chodzi o monetę ogólnie obiegowo-państwowo,a nie o monetę danego miasta,powiatu czy regionu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Listopad 2016 Share Napisano 11 Listopad 2016 Moneta o której pisałem była monetą ogólnego obiegu.Emitentem było księstwo, ale moneta posiadała taką samą moc nabywczą jak emisje `państwowe` Można zgłębić temat i wniknąć w kwestię zawartości srebra w srebrze, ale to inna sprawa.Idąc twoim torem, trzeba by sądzić, że np. szelągami ryskimi można było płacić tylko w Rydze a gdańskimi tylko w Gdańsku? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 11 Listopad 2016 Autor Share Napisano 11 Listopad 2016 http://blognumizmatyczny.pl/2016/09/12/pierwsza-polska-moneta-z-data/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 13 Listopad 2016 Share Napisano 13 Listopad 2016 Na dwoje babka wróżyla" :) kwestia podejścia do sprawy .... jeśli chodzi o monetę Królestwa Polskiego, której emitentem było państwo, to ok.Lecz w przypadku kiedy chodzi ogólnie o pierwszeństwo we wprowadzeniu daty na monecie, to ewidentnie moneta miasta Dąbie była tą pierwszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.