Skocz do zawartości

półgrosz Zygmunta Starego?

armando86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie pytanie do osób znających się na rzeczy. Czy dobrze zidentyfikowałem monetę na półgrosz Zygmunta Starego? Moneta jest srebrna. Chodziło mi jeszcze po głowie że może być to półgrosz świdnicki ale z tego co się orientuje to półgrosz świdnicki to nie miał daty. A ten ma 15.. pozdrawiam

• 1 month later...
Odgrzewam kotleta:-)pytanie do największego znawcy monet na tym forum czy pierwszą monetą polską z datą była właśnie ta wymieniona wyżej i jest to data 1507,bo gdzieś czytałem że pierwsza datowana Polska moneta pochodzi z 1506?j

Moneta o której pisałem była monetą ogólnego obiegu.Emitentem było księstwo, ale moneta posiadała taką samą moc nabywczą jak emisje `państwowe` Można zgłębić temat i wniknąć w kwestię zawartości srebra w srebrze, ale to inna sprawa.
Idąc twoim torem, trzeba by sądzić, że np. szelągami ryskimi można było płacić tylko w Rydze a gdańskimi tylko w Gdańsku? :)

Na dwoje babka wróżyla" :) kwestia podejścia do sprawy ....
jeśli chodzi o monetę Królestwa Polskiego, której emitentem było państwo, to ok.
Lecz w przypadku kiedy chodzi ogólnie o pierwszeństwo we wprowadzeniu daty na monecie, to ewidentnie moneta miasta Dąbie była tą pierwszą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie