Skocz do zawartości
  • 0

saperka i klucz

max.p

Pytanie

Napisano

Witam, do identyfikacji mam dziś dwie rzeczy. Pierwsza to niby saperka US M-1943 tylko brakuje na niej odpowiednich bić. I tu moje pytanie czy może to być oryginał ?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, do identyfikacji mam dziś dwie rzeczy. Pierwsza to niby saperka US M-1943 tylko brakuje na niej odpowiednich bić. I tu moje pytanie czy może to być oryginał ?

Napisano
Witam. Moim zdaniem łopatka piechoty dużo powojenna. Mi przypomina mi saperkę Bundeswehry. Ale to moje luźne skojarzenie.
Co do klucza to myślę, że to zwykły klucz i nie ma sensu dopatrywać się w nim czegoś szczególnego ani przypisywać mu jakiś dziwnym historii i opowieści. Co do jego sygnowania to w okresie przedwojennym sygnowano wiele i wieloma znakami lub też godłami narodowymi.
Jeśli oczywiście się mylę to niech wypowiedzą się mądrzejsze głowy.
Napisano

No i klucz. Pierwotnie wymiar miał trochę ponad 40 mm przerobiony na 42.(prawdopodobnie niedawno) zastanawiające są w nim bicia :
-przekreślone 347 i 1885
-6124
-i korona ( bicie producenta, czy może jakiś pruski znacznik wojskowy ?)
Z jakiego okresu to kluczysko? Jest może powiązany z pruską armiom pruską,czy raczej to zwykły cywilny powojenny klucz ?

Z góry dzięki za identyfikacje
Pozdrawiam max.p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie