max.p Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 Witam, do identyfikacji mam dziś dwie rzeczy. Pierwsza to niby saperka US M-1943 tylko brakuje na niej odpowiednich bić. I tu moje pytanie czy może to być oryginał ?
max.p Napisano 21 Październik 2016 Autor Napisano 21 Październik 2016 Dzięki za podpowiedzi panowie. pozdrawiam max.p
max.p Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 Witam, do identyfikacji mam dziś dwie rzeczy. Pierwsza to niby saperka US M-1943 tylko brakuje na niej odpowiednich bić. I tu moje pytanie czy może to być oryginał ?
max.p Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 4. na forum, ani nawet na googlu nic kompletnie nie znalazłem
max.p Napisano 17 Wrzesień 2016 Autor Napisano 17 Wrzesień 2016 Witam, odświeżam wątek ,nikt nic nie wie ?
pawel_breslau Napisano 17 Wrzesień 2016 Napisano 17 Wrzesień 2016 Witam. Moim zdaniem łopatka piechoty dużo powojenna. Mi przypomina mi saperkę Bundeswehry. Ale to moje luźne skojarzenie. Co do klucza to myślę, że to zwykły klucz i nie ma sensu dopatrywać się w nim czegoś szczególnego ani przypisywać mu jakiś dziwnym historii i opowieści. Co do jego sygnowania to w okresie przedwojennym sygnowano wiele i wieloma znakami lub też godłami narodowymi.Jeśli oczywiście się mylę to niech wypowiedzą się mądrzejsze głowy.
max.p Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 No i klucz. Pierwotnie wymiar miał trochę ponad 40 mm przerobiony na 42.(prawdopodobnie niedawno) zastanawiające są w nim bicia :-przekreślone 347 i 1885 -6124-i korona ( bicie producenta, czy może jakiś pruski znacznik wojskowy ?)Z jakiego okresu to kluczysko? Jest może powiązany z pruską armiom pruską,czy raczej to zwykły cywilny powojenny klucz ?Z góry dzięki za identyfikacje Pozdrawiam max.p
Pytanie
max.p
Witam, do identyfikacji mam dziś dwie rzeczy. Pierwsza to niby saperka US M-1943 tylko brakuje na niej odpowiednich bić. I tu moje pytanie czy może to być oryginał ?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.