Ungern von Sternberg Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 Witam! Szabla wykopana na terenie dawnego zaboru pruskiego. Długość 93 cm, waga 862 gramy. Rękojeść z tworzywa, prawdopodobnie ebonit. Czy ktoś jest w stanie ją zidentyfikować?
Ungern von Sternberg Napisano 7 Wrzesień 2016 Autor Napisano 7 Wrzesień 2016 Dziękuję za identyfikację!Poszperałem trochę w internecie i oto co znalazłem:- Okładziny rękojeści są identyczne jak w pruskim pałaszu kawalerii model 1889.- Szable te pierwotnie miały być przeznaczone na eksport do Królestwa Rumunii, co uniemożliwił oczywiście wybuch wojny. Trafiły na wyposażenie artylerii i obsługi pociągów.Co do nazwy szabli - nie miała ona jakiejś oficjalnej nazwy (modelu)? Po prostu zastępcza? Na tej stronie http://www.swordforum.com/forums/showthread.php?115405-German-quot-Ersatz-Sabre-M-1889-1910-quot znalazłem takie nazwy: M 1889/1910, M 1901/14;Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe informacje to chętnie poczytam : )
Ungern von Sternberg Napisano 6 Wrzesień 2016 Autor Napisano 6 Wrzesień 2016 Witam! Szabla wykopana na terenie dawnego zaboru pruskiego. Długość 93 cm, waga 862 gramy. Rękojeść z tworzywa, prawdopodobnie ebonit. Czy ktoś jest w stanie ją zidentyfikować?
Korabkow Napisano 6 Wrzesień 2016 Napisano 6 Wrzesień 2016 Szabla określana w literaturze niemieckiej jako ersatz-zastępcza I wojna światowa.
Pytanie
Ungern von Sternberg
Witam!
Szabla wykopana na terenie dawnego zaboru pruskiego. Długość 93 cm, waga 862 gramy. Rękojeść z tworzywa, prawdopodobnie ebonit. Czy ktoś jest w stanie ją zidentyfikować?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.