armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 10 groszy data 1830 albo 1831 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 21 Wrzesień 2016 Share Napisano 21 Wrzesień 2016 Ładnie ale patyna z 10-groszówki zeszła. Pomocz jeszcze bo ta dza" wygląda na nalot, który można jeszcze usunąć. Albo spróbuj pomoczyć w oliwie i podrapać zapałką. Ja z powodzeniem łączyłem czyszczenie chemiczne z moczeniem w oliwce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 24 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2016 april_86 zwróć uwagę że 10 groszy które czyściłem winianem i zamieściłem niedawno zdjęcie miało brzydką patynę przynajmniej po stronie orła zdjęcia tej monety zamieściłem w tym wątku 2016-08-28 22:50:23 i to 10 groszy z 1830/31 a 10 groszy z 1813 co jest na początku wątku obok 2 zł 1816 nie poddawałem jeszcze konserwacji. Dlatego mam pytanie dlaczego nie zaleca się czyszczenia 10 groszówki z 1813 r. pomimo że to też srebrna moneta a z tą patyną co jest an zdjęciu na początku wątku wygląda na miedzianą monetę a nie srebrną? Ja uważam że srebrne monety powinny wyglądać jak srebrne a miedzianych monet z ładną patyną nie powinno się czyścić tylko ewentualnie moczyć w oliwce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Share Napisano 25 Wrzesień 2016 a przepraszam, jakoś się zasugerowałem że jest to ta 10 gr 1813 a pamiętałem że ona miała całkiem ładną patynę.Co to tej 10 gr Królestwa Pol. to faktycznie patyna na awersie była gruba i nieładna. Trzeba było ją usunąć. Ja uważam że srebrne monety powinny wyglądać jak srebrne" - nie warto usuwać ładnej patyny ze srebrnych monet tak aby się świeciły. Ładna patyna dodaje monecie charakteru, sprawia, że jest niepowtarzalna. Nikt też Ci nie zarzuci, że kopia. Oczywiście w przypadku 10-groszówek nie ma oczym mówić ale kiedyś znajdziesz coś naprawdę rzadkiego i możesz obniżyć tym wartość monety. Co innego gdy na monecie jest gruba zielona warstwa grynszpanu, wtedy czyścisz chemicznie do gołego metalu. Pojawią się małe wżerki (ubytek powstały w ziemi, nie spowodowany działaniem środka) ale i tak wygląda to lepiej niż zielona skorupa.Generalnie polecam srebrne monety, nawet te z brzydką patyną, pomoczyć trochę w oliwie i spróbowac usunąć naloty zapałką. A nuż się uda i pod spodem pojawi się ładna patyna. Ciężka chemia w ostatweczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Share Napisano 25 Wrzesień 2016 www.niemczyk.pl/sklep/files/produkty/3P00014.jpg - tutaj przykład ładnej patyny, usunięcie to zbrodnia!!https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/p6030014.jpg - a tutaj przykład brzydkiej patyny, który należy usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2016 april_86 nie mów mi że ta moneta miała ładną patynę:)?https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/dsc07737.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Share Napisano 25 Wrzesień 2016 przeczytaj sobie mojego posta jeszcze razpozwól że zacytuję sam siebie:Co to tej 10 gr Królestwa Pol. to faktycznie patyna na awersie była gruba i nieładna. Trzeba było ją usunąć" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2016 april_86 sorki przeoczyłem Twojego posta:) nie no tamtej to szkoda z 1813:) dzięki za zainteresowanie tym tematem:)a sreberka się moczą w oliwce:) a miedziaki jak czyścisz? mi się wydaje że z miedziakami to jest niestety tak że jak masz w ładnym stanie to nie trzeba robić z nimi nic a jak w gorszym stanie to już nic im nie pomoże a najgorzej to mam z monetami Staśka Poniatowskiego mam miedziaki z 1765,1767 i 1791 niby coś widać ale stan jest nie zaciekawy za to szelągi Augusta III Sasa z 1751 mam ze trzy i wszystkie w bardzo ładnym stanie to chyba zależy od jakości miedzi z jakiej jest wykonywana moneta, moczenie groszówek z 1832 i 1839 w oliwce nie zaszkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 25 Wrzesień 2016 Share Napisano 25 Wrzesień 2016 Miedziaki to długa historia... generalnie masz rację, jak kiepski stan to niewiele się da zrobić i trzeba to zaakceptować. Ja zaczynam od moczenia w oliwie i drapania zapałką, potem drapię wykałaczką (jest twardsza) a potem zaostrzoną kością - to mój autorski patent i bardzo dobrze zdrapuje twarde osady nie rysując monety (kość jest miększa niż metal). Tak czyszcze monety rzymskie na których skamieniały osad ma 2tys lat. Jak to nie skutkuje to gotuję w oleju, moczę w wodzie amoniakalnej albo ultradźwięki z płynem czyszczącym. Ostatnie metody ogałacają monetę całkowicie z patyny i stosuję je w ostateczności. Kiedyś stosowałem też elektrolizę ale odszedłem od tego, chociaż efekt podobny do poprzednich metod.Generalnie musisz okreścić czy moneta ma ładną, równomierną zieloną patynę i chcesz ją zachować czy jakieś miejscowe wykwity które należy usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 29 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2016 april_86 a jak długo moczysz miedziaki? głównie chodzi mi o miedziaki XVIII-XIX w? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 29 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2016 w oliwce oczywiście :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 30 Wrzesień 2016 Share Napisano 30 Wrzesień 2016 do skutku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 30 Wrzesień 2016 Share Napisano 30 Wrzesień 2016 moczysz kilka dni - skrobiesz to co się da zeskrobać - znowu do oliwki i tak w kółko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parabella Napisano 16 Październik 2016 Share Napisano 16 Październik 2016 Ostatnio walczylem (bardzo delikatna byla ta walka) ze srebrna duza moneta i to z lustrzanym biciem. 25 lirow izraelskie 1975 Na rewersie ciemny, czarniawy cien, pas skosem tak +- polowa monety. Pytam kumpla, tez zbieracza - co z tym zrobic ? Przyloz plasterek cytryny na 5 minut a potem delikatnie plynem do naczyn. Skonczylo sie na w sumie godzinie cytrynienia" ale zadzialalo.Pas jest nadal, ale ledwie widoczny, da sie z tym zyc. Ale z radoscia wyczytalem powyzej o tym winianie - a nie znalem -- juz planuje zakup i uzywanie ile wlezie :^D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Z Napisano 19 Październik 2016 Share Napisano 19 Październik 2016 Jaka jest roznica (poza oczywiscie wzorem chemicznym :^) miedzy powyzej polecanym winianem amonowo-sodowym [ale bardzo malo dostepnym] a winianem potasowo-sodowym, ktory jest sporo tanszy - a co najwazniejsze jest dostepny. Ja jako byly chemik, podejrzewam, ze amonowy jest jakies 10-20% sprawniejszy (moze nawet wiecej). Ale moze ktos ma jakies inne dane, informacje, linki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 26 Październik 2016 Autor Share Napisano 26 Październik 2016 trafiła mi się taka o to monetkahttp://www.fortresscatalogue.com/index2.php?cat=1829PL00600&page=Coin_Detailsładnie zachowana z czarną patyną, pytanko czyścić winianem? czy zostawić w oryginalnej ciemnej patynie tzn czarnej?jakby co mogę dodać zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 26 Październik 2016 Autor Share Napisano 26 Październik 2016 a i taka ciekawostka testowałem winian na miedzianych monetach Staśka Poniatoszczaka i monetkach z XIX w oczywiście monety szroty:) efekt był taki że brud ładnie schodzi i wszelkie korozje. Przy moczeniu w winianie miedź jaśnieje, wpada w szarość taki jasny a w niektórych przypadkach np grosz koronny z 1765 dostał po moczeniu" srebrnych efektów jakby moneta była posrebrzana:) P.S. wiem ze winian jest tylko do sreberka post dodany jako ciekawostka i jakie są efekty po moczeniu miedzianych monet w winianie:) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 31 Październik 2016 Autor Share Napisano 31 Październik 2016 5 groszy 1829 r. sreberko czyścić czy zostawić w takiej patynie jaka jest widoczna na zdjęciu moczenie w oliwce i delikatne skrobanie zapałką nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. To co moczyć w sprawdzonym winianie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 31 Październik 2016 Autor Share Napisano 31 Październik 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.