Skocz do zawartości
  • 0

Manierka? Brytyjska/Norweska?

zielslawek

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1) Wymiary?
2) Jaki material? Czy stal z emalia?
3) Jesli emalia, jaki kolor?
4) Czy jest miejsce na zaczepienie sznureczka (uszko)

Wstepnie tak brytyjska, ale okres/wzor to do ustalenia.

Bicia mogly (nie musialy) byc na dnie, na emaliowanych.
Napisano
Amatorszczyzna z mojej strony. Przepraszam już się poprawiam:)

Wymiary:
Całkowita wysokość: 19,5 cm, w tym ustnik ok.2,5 cm
Szerokość: 13,8 cm
Grubość; 6 cm
Średnica ustnika: 2 cm

Materiał:
Wydaje mi się, że to jest jakiś kolor (magnes nie łapie). Pokryta jakby patyną. Nigdzie nie ma wżerów ze rdzy.
Napisano
Wymiarowo pasuje na brytyjska, np: http://myvimu.com/exhibit/24912017-manierka-brytyjska

Jednak material nie pasuje. Byla niewielka seria alminiowych na poczatku 2 wojny, ale tutaj alu nie mamy.

Mosiadz? Tak czy inaczej, pasuje bardziej na brytyjska, ale prywatny zakup, produkcja na rynek cywilny, dla oficerow.

Wszelkie metale kolorowe byly trudne do dostania w czasie obu wojen, co daje datowanie na okres miedzywojenny, lub przed 1 wojna.

Uszko na sznurek do korka bylo przy wlewie.
Napisano

Dziękuję w każdym razie za ID.
Dołączam jeszcze jedno zdjęcie z garbami (wytłoczenia) jakby pod palce. Na Brytyjskiej się tego nie dopatrzyłem i to też właśnie mi nie pasuje. Ale może faktycznie jakaś odmiana na potrzeby cywilne

Napisano
Ten wzór by w calym bylym Imperium: Wlk. Brytania, Kanada, Australia, Indie, NZ, uzywany od koncowki 19 wieku do lat 60-tych, czyli bylo wiele odmian, wzorow, podwzorow, producentow itp.
Plus wlasnie produkcja na wzor kontrakatowych.

Gdzie trafiles na swoja? Wiesz skad pochodzi?
Napisano
Dzieki za ta wiedze.
A swoją to szczerze powiem, że mam już lata. Tylko teraz tak sobie o niej przypomniałem. A wygrzebalem ją w stercie złomu u mojej babci a tą są okolice Sandomierza.
Takzw niewiele to mówi.
Dzieki raz jeszcze.
Napisano
Brytyjskie do Polski trafialy: z jencami w czasie 1 i 2 wojny, cos tam zapewne poszlo do WP 1918/wojna 1920, czy tez dla jakis jednostek pomocniczych WH. Na terenie PL w kazdym razie bywaja.
Tak czy inaczej ciekawostka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie