Skocz do zawartości
  • 0

Klamerki ???

Jaro5

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatnio na niemiekich pozycjach z Iwś znalazłem takie oto klamerki".
Wydaje mi się że są to elementy używane do zamocowania" opinaczy: w dolnej części wszyty był trok zakończny guzikiem" który przechodził przez góny otwór, a to dziubkowate" wcięcie miało ułatwić przełożenie guzika większej średnicy niz srednica otworu.
To tylko moje teoria, jeśli potraficie ja zweryfikować to będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
PS. Ta klamerka" po lewej wykonana z mosiadzu, druga nie wiem z jakiego metalu. Wysokość ok. 3 cm

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaro , to 'pracujące' po obu stronach hełmu ryfki do pasków pickelhauby ! Gratuluję !
Napisano
Potwierdzam, że są to zaczepy paska od pickelhauby. Ta z żółtego metalu jest wykonana ze stopu o nazwie alubrąz czy aluminiumbrąz, z którego jest także obrzeże współczesnej 2 złotówki.
Napisano
Napewno wielokrotnie znajdowałeś także klamerki łączące paski wymiary ok. 26×22 mm z poprzeczką pośrodku oraz blaszki z ybiej łuski" z pasków.
Napisano
Witam ponownie.
Pewnie znajdowałem, ale taki mam wredny" charakter ze interesują mnie głównie łuski, na pozostałe rzeczy zwracam mniejszą uwagę.Ale teraz nie przepuszczę rzadnej klamerce"
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie