straczek1988 Posted July 1, 2016 Author Posted July 1, 2016 witam. czy któryś z kolegów może mnie naprowadzić na jakieś info odnośnie tego orła? wykonany z miedzi/mosiądzu, wymiary 8 cm x 6,5cm. z tyłu słupek z gwintem. z góry dziękuję za pomoc
straczek1988 Posted July 3, 2016 Author Posted July 3, 2016 jeśli nie rosyjski, to jaki? jakieś pomysły/sugestie? dodam, że orzeł jest dość masywnie wykonany. To rodzaj jakiejś odznaki, czy może część uprzęży lub tym podobne?
straczek1988 Posted July 4, 2016 Author Posted July 4, 2016 nakładka na klamrę to raczej nie jest, ponieważ orzeł jest dość gruby" i masywny - ok 4 mm litego metalu. zastanawia mnie też kwestia korony, w herbie Austro-Węgier jest korona zamknięta, natomiast na moim orzełku jest korona otwarta
straczek1988 Posted July 4, 2016 Author Posted July 4, 2016 może się troszkę zagalopowałem, ale orzeł ten najbardziej przypomina mi orła z herbu dynastii Paleologów z Cesarstwa Bizantyjskiego. czy to dobry trop, czy może przesadzony na wyrost?;-)http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-herbem-polski-nie-jest-bialy-orzel,nId,874718
straczek1988 Posted July 4, 2016 Author Posted July 4, 2016 szukając jakichkolwiek informacji odnośnie orła, wpadłem na trop herbu miasta Przemyśla jak i całej ziemi przemyskiej oraz sanockiej. wzór orła ze zdjęcia obowiązywał do czasów zaboru austriackiego, do roku 1772. Jest to co prawda tylko trop, ale może któryś z kolegów coś doradzi w temacie pochodzenia jak również przeznaczenia:-)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.