straczek1988 Napisano 1 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2016 witam. czy któryś z kolegów może mnie naprowadzić na jakieś info odnośnie tego orła? wykonany z miedzi/mosiądzu, wymiary 8 cm x 6,5cm. z tyłu słupek z gwintem. z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 1 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2016 Share Napisano 2 Lipiec 2016 Rosyjski to on na pewno nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 3 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2016 jeśli nie rosyjski, to jaki? jakieś pomysły/sugestie? dodam, że orzeł jest dość masywnie wykonany. To rodzaj jakiejś odznaki, czy może część uprzęży lub tym podobne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epitojatek Napisano 4 Lipiec 2016 Share Napisano 4 Lipiec 2016 Poszukaj w Austriackich, np nakładki na klamry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2016 nakładka na klamrę to raczej nie jest, ponieważ orzeł jest dość gruby" i masywny - ok 4 mm litego metalu. zastanawia mnie też kwestia korony, w herbie Austro-Węgier jest korona zamknięta, natomiast na moim orzełku jest korona otwarta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2016 może się troszkę zagalopowałem, ale orzeł ten najbardziej przypomina mi orła z herbu dynastii Paleologów z Cesarstwa Bizantyjskiego. czy to dobry trop, czy może przesadzony na wyrost?;-)http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-herbem-polski-nie-jest-bialy-orzel,nId,874718 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straczek1988 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2016 szukając jakichkolwiek informacji odnośnie orła, wpadłem na trop herbu miasta Przemyśla jak i całej ziemi przemyskiej oraz sanockiej. wzór orła ze zdjęcia obowiązywał do czasów zaboru austriackiego, do roku 1772. Jest to co prawda tylko trop, ale może któryś z kolegów coś doradzi w temacie pochodzenia jak również przeznaczenia:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.