szary szeregowiec Napisano 19 Czerwiec 2016 Autor Napisano 19 Czerwiec 2016 Witam chciałbym się zapytać jak to było z szelkami w armii czerwonej w latach 43-45? Kiedy i kto je nosił , i jak je nosili ?
maruder78 Napisano 12 Lipiec 2016 Napisano 12 Lipiec 2016 Chodzi Tobie o ten typ szelek? Były robione do 1941 rok. W 1942 są jeszcze widoczne czasem na zdjeciach u zolnierzy RKKA, z kazdym rokiem jest ich coraz mniej. Nie widzialem zadnych fotek zolnierza Armi Czerwonej, w szelkach Y parcianych, datowanym pozniej niz 1942 rok...Są za to bardzo chetnie noszone przez Niemieckich zolnierzy, tez poczatek wojny z ZSRR... Widac to po fotach na ebay.de. Spotyka sie je czasami.Tomek
Jedburgh_Ops Napisano 24 Październik 2017 Napisano 24 Październik 2017 Z Lend Lease były ruskom dostarczane także amerykańskie szelki M1936. Mam gdzieś dokument mówiący o liczbie tych szelek dostarczonych do ZSRR, ale jak na złość nie mogę go teraz znaleźć.
Jedburgh_Ops Napisano 24 Październik 2017 Napisano 24 Październik 2017 Przepraszam, do błędu boleśnie się przyznać, ale trzeba :-)Sprawdziłem kwity i to różnych amerykańskich spodni ZSRR dostał z LL setki tysięcy, ale bez szelek. Nie dostali także szelek do ubiorów polowych, do oporządzenia. Ciekawe to o tyle, że ruscy dostali aż 2,8 mln różnych amerykańskich pasów, w tym takich, do których nosiło się szelki do oporządzenia.
maruder78 Napisano 20 Listopad 2017 Napisano 20 Listopad 2017 Raczej chodzi tutaj o skórzane pasy (o kilka mln pasów), z charakterystyczna klamerką. Potem podesle foty mojego pasa Made in USA, leand-lease.
Jedburgh_Ops Napisano 20 Listopad 2017 Napisano 20 Listopad 2017 Fajnie – pokaż.Teraz już cytuję z kwitów US Army Quartermaster Corps. Ruscy od USA dostali:• pasów skórzanych szerokości 2 cali – 2 677 658 szt.• pasów głównych parcianych M1936 – 122 500 szt.• pasków parcianych M1937 do spodni – 1375 szt.Szelki dałoby się przytroczyć tylko do pasów M1936. Chyba że ruscy robili przeróbki polowe tych pasów skórzanych i dorabiali tam jakieś nity oczkowe, albo po prostu dowiązywali szelki jakimiś sznurkami, czy innymi trokami.
maruder78 Napisano 8 Grudzień 2017 Napisano 8 Grudzień 2017 Armia Czerwona nie uzywała żadnych szelek, po 1942 roku. Zadnych zdjec nie ma na których maja jakies szelki amerykanskie. Pasy amerykanskie (skórzane) oraz buty jak najbardziej, sa na zdjeciach z epoki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.