Skocz do zawartości

Szelki w armii czerwonej

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
Napisano

Chodzi Tobie o ten typ szelek? Były robione do 1941 rok. W 1942 są jeszcze widoczne czasem na zdjeciach u zolnierzy RKKA, z kazdym rokiem jest ich coraz mniej. Nie widzialem zadnych fotek zolnierza Armi Czerwonej, w szelkach Y parcianych, datowanym pozniej niz 1942 rok...
Są za to bardzo chetnie noszone przez Niemieckich zolnierzy, tez poczatek wojny z ZSRR... Widac to po fotach na ebay.de. Spotyka sie je czasami.
Tomek

• 1 year later...
Napisano
Z Lend Lease były ruskom dostarczane także amerykańskie szelki M1936. Mam gdzieś dokument mówiący o liczbie tych szelek dostarczonych do ZSRR, ale jak na złość nie mogę go teraz znaleźć.
Napisano
Przepraszam, do błędu boleśnie się przyznać, ale trzeba :-)

Sprawdziłem kwity i to różnych amerykańskich spodni ZSRR dostał z LL setki tysięcy, ale bez szelek. Nie dostali także szelek do ubiorów polowych, do oporządzenia. Ciekawe to o tyle, że ruscy dostali aż 2,8 mln różnych amerykańskich pasów, w tym takich, do których nosiło się szelki do oporządzenia.
  • 4 weeks later...
Napisano
Fajnie – pokaż.

Teraz już cytuję z kwitów US Army Quartermaster Corps. Ruscy od USA dostali:

• pasów skórzanych szerokości 2 cali – 2 677 658 szt.
• pasów głównych parcianych M1936 – 122 500 szt.
• pasków parcianych M1937 do spodni – 1375 szt.

Szelki dałoby się przytroczyć tylko do pasów M1936. Chyba że ruscy robili przeróbki polowe tych pasów skórzanych i dorabiali tam jakieś nity oczkowe, albo po prostu dowiązywali szelki jakimiś sznurkami, czy innymi trokami.
  • 3 weeks later...
Napisano
Armia Czerwona nie uzywała żadnych szelek, po 1942 roku. Zadnych zdjec nie ma na których maja jakies szelki amerykanskie. Pasy amerykanskie (skórzane) oraz buty jak najbardziej, sa na zdjeciach z epoki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie