Witam Przyznaję się bez bicia, że nie biegam z wykrywką po terenie, a do zarejestrowania się na odkrywcy" skłoniła mnie rzecz, która sama wpadła mi w ręce. Być może to banalny, nowożytny przedmiot, jednak spod ziemi wydobyłem go uprawiając działkę w okolicy średniowiecznej osady, potwierdzonej badaniami archeologicznymi przy okazji budowy domu. Tyle wstępu, teraz o przedmiocie. Długość boku ok 7 cm, wykonany z żelaza. Słabo to widać na zdjęciu, ale po zejściu się w kątach trójkąta ramiona przechodzą w krótki szpic wygięty względem płaszczyzny figury o 90 stopni. Właściwie to widać to tylko przy jednym z kątów, bo w pozostałych najwyraźniej zostały wyłamane. Cóż, pewnie to jakaś całkiem współczesna rzecz bez polotu, jednak nie spotkałem się dotąd z czymś takim, a bliskość tej osady pobudza wyobraźnię ;) Geograficznie to powiat świdwiński w zachodniopomorskim. Pozdrawiam
Pytanie
marucha79
Przyznaję się bez bicia, że nie biegam z wykrywką po terenie, a do zarejestrowania się na odkrywcy" skłoniła mnie rzecz, która sama wpadła mi w ręce. Być może to banalny, nowożytny przedmiot, jednak spod ziemi wydobyłem go uprawiając działkę w okolicy średniowiecznej osady, potwierdzonej badaniami archeologicznymi przy okazji budowy domu.
Tyle wstępu, teraz o przedmiocie. Długość boku ok 7 cm, wykonany z żelaza. Słabo to widać na zdjęciu, ale po zejściu się w kątach trójkąta ramiona przechodzą w krótki szpic wygięty względem płaszczyzny figury o 90 stopni. Właściwie to widać to tylko przy jednym z kątów, bo w pozostałych najwyraźniej zostały wyłamane.
Cóż, pewnie to jakaś całkiem współczesna rzecz bez polotu, jednak nie spotkałem się dotąd z czymś takim, a bliskość tej osady pobudza wyobraźnię ;)
Geograficznie to powiat świdwiński w zachodniopomorskim.
Pozdrawiam
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.