Skocz do zawartości
  • 0

spinka

italsko

Pytanie

Napisano

materiał to jakiś brąz lub arsenobrąz
czy ktoś spotkał się z czymś takim?
wymiary to 6,5x3cm
przedmiot jest ułamany w dwóch miejscach

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W końcu kolega drag47 odezwał się ;).A już myślałem że obrońca średniowiecza tudzież innych epok przedłużył sen zimowy do sierpnia tego roku :) A jeżeli chodzi o wpis kolegi italsko-wyszedł bez żadnego kontekstu"-no to chyba zrozumiała część zdania dla przeciętnego użytkownika internetu?Chodził sobie ktoś,gdzieś,kiedyś z pieskiem na spacerze i znalazł na polu taki a nie inny metalowy przedmiot i postanowił go na forum zidentyfikować.Po kiego dorabiać teorie spiskowe.Np.-Co to znaczy, że "wyszedł bez żadnego kontekstu? Przesiałeś humus w poszukiwaniu innych zabytków(również fragmentów naczyń ceramicznych)?".User italsko 'zapodał' krótkie i zwięzłe zapytanie-czy ktoś spotkał się z czymś takim?".I tego się trzymajmy.Pozdrawiam.
Napisano
I kończąc temat-ten przedmiot o który się rozwodzimy w tym wątku to żaden tam 'biały kruk' muzealny :) Jest to popularna znajda polna
i nie ma sensu się o niego spierać.Pozdrawiam zainteresowanych i bez urazy jeżeli komuś nadepnąłem na odcisk :)
Napisano
dziękuję za id, nie spodziewałem się,że to będzie tak stary element, wyszedł bez żadnego kontekstu.
trzeba będzie oddać do muzeum :)
Napisano
Witam serdecznie kolegę Welesa. Ano czasem tu jeszcze zaglądam i śmiech mnie ogarnia, kiedy widzę takie kwiatki jak chociażby ten o braku kontekstu. Jeśli się czegoś nie wie to zwyczajnie się o tym nie pisze... A, że zabytek popularny to się jak najbardziej zgodzę. Również pozdrawiam i żadnego nadepnięcia na odcisk nie poczułem.
Napisano

materiał to jakiś brąz lub arsenobrąz
czy ktoś spotkał się z czymś takim?
wymiary to 6,5x3cm
przedmiot jest ułamany w dwóch miejscach

Napisano
Co to znaczy, że wyszedł bez żadnego kontekstu"? Przesiałeś humus w poszukiwaniu innych zabytków(również fragmentów naczyń ceramicznych)? A może odhumusowałeś to miejsce i okazało się, że pod warstwą orną nie ma obiektów archeologicznych?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie