Skocz do zawartości
  • 0

część jakiegoś pojazdu lub maszyny

krecik12

Pytanie

Napisano

Witajcie.
Jestem posiadaczem jakiejś części. Jest też druga ale mniej charakterystyczna. Podejrzewam, że jest to część od jakiegoś pojazdu i to pojazdu z II wś. Dla porównania mój but (r.38). Ta część waży około 20 kg, może więcej.
Może ktoś rozpozna od czego to jest?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moze nie co przed druga wojną swiatowa a zdecydowanie PO.. bo PFMZ czyli Płocka Fabryka Maszyn Żniwnych z tego co się orientuję to została ustanowiona w 1946 roku albo jakos zaraz po wojnie, wczesniej sie nazywała inaczej a powstała jakos w XIX wieku jeszcze pod koniec (nie chce mi sie teraz w googlu tego szukac), w każdym razie sygnatura PFMZ jest powojenna. Przypominam, że ta fabryka to jest/był AGROMET im Marcelego Nowotki. No a we wzmiankowanym okresie to produkowala takie słynne pojazdy bojowe jak Biozon i Vistula...
Kreciku... nie uwierzył bys od czego czesci mozna zanlaeźć w leśnej głuszy :) np kabine od STARA...
Zdrowia...
Napisano

Witajcie.
Jestem posiadaczem jakiejś części. Jest też druga ale mniej charakterystyczna. Podejrzewam, że jest to część od jakiegoś pojazdu i to pojazdu z II wś. Dla porównania mój but (r.38). Ta część waży około 20 kg, może więcej.
Może ktoś rozpozna od czego to jest?

Napisano
hehehe - to byłoby ciekawe, w głębi puszczy znaleźć Bizona" a nie prażubra ;)
Niemniej wielkie dzięki.
Może jakieś inne propozycje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie