Ułan23 Napisano 17 Kwiecień 2016 Napisano 17 Kwiecień 2016 Witam co udało mi się odczytać to jak by HAMBURGER...?
Ułan23 Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Napisano 27 Kwiecień 2016 Zobacze,lecz pod nim są jakieś napisy muszę ją oczyścić i będe wiedział co jest wybite.I czemu był podrabiany?
mietek Napisano 27 Kwiecień 2016 Napisano 27 Kwiecień 2016 Mosiężne bicie wprowadził Wilkinson, który to chciał poprawić opinię o broni białej, produkcji brytyjskiej. Brytyjczycy preferowali broń z Solingen - jako najlepszej jakości. Wilkinson więc zaczął testować głownie na maszyne (Eprouvette), wybijał też znak w mosiądzu (to kółeczko).Potem inni producenci takowe kopiowali, wybijając cokolwiek w tymże miejscu i dając takowe kółeczko.Dotyczyło to tylko broni jak ta, kupowanych przez oficerów, broń zamawiana przez armię miała inne procedury kontroli jakości.Broń mogła być zamawiana w Solingen, lub produkcji lokalnej (brytyjskiej).
Ułan23 Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Napisano 27 Kwiecień 2016 Sprawdze czy jest tam jakiś znak w mosiądzu i co dokładnie ogólnie jest na niej wybite.Chyba to twój temat który wcześniej znalazłem http://odkrywca.pl/jakie-szable-na-zdjeciach-wp-z-1920-,665275.htmlWP też ich używało?
mietek Napisano 27 Kwiecień 2016 Napisano 27 Kwiecień 2016 Nie wiadomo, uzywalo wszystkiego co bylo dostepne (wczesne lata 20-te). Trzeba by miec jakies dowody, poza ta fotka, na ktorej jest malo szczegolow, a teraz duza nie dziala pod linkiem (moze jest, ale by trzeba poszukac).
Ułan23 Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Napisano 27 Kwiecień 2016 Ok dzięki,a ogólnie to chyba mało u nas tych szabel jest?Bo jak szukałem informacji to nie dużo znalazłem na naszych stronach.
mietek Napisano 19 Kwiecień 2016 Napisano 19 Kwiecień 2016 Zobacz czy tez cos jest wybite na mosieznym znaku testu (nie musi, bo byl masowo podrabiany).
mietek Napisano 27 Kwiecień 2016 Napisano 27 Kwiecień 2016 Teraz troche jest, trafiaja z UK, bardziej poszukiwane sa bojowe.Znasz jej historie? Czy jest z Polski?
Ułan23 Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Napisano 27 Kwiecień 2016 Tak znam,na 100% przywieziona z UK.Lecz na takiej broni białej słabo się z znam,i to ze z danego kraju przywieziona nie znaczy ze akurat stamtąd pochodzi.Pozdr
mietek Napisano 28 Kwiecień 2016 Napisano 28 Kwiecień 2016 I owszem przez UK przewinelo sie wiele armii, a i mieli okazje nazbierac zdobyczy w czasie podbojow.
Pytanie
Ułan23
Witam co udało mi się odczytać to jak by HAMBURGER...?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.