Skocz do zawartości

grosz praski

kanut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie i prośbę o pomoc -
grosz praski Jana Luksemburskiego, znalazłem
go na polu ornym, stan chyba kiepski.
Czy i ewentualnie jak spróbować go poprawić?
Z góry dziękuję.

Napisano
Można by wykąpać w winianie 5-7% nie za długie kąpiele żeby zbyt nie wyczyścić i następnie delikatnie przeciarac lub punktowo na waciku czy inaczej dane miejsca w każdym razie ostrożnie bo generalnie jest ok i szkoda by go zniszczyć. Może ktoś ci jeszcze ciszy doradzi co ma większe doswiadczenie
Napisano
Im więcej czytam na ten temat to tym
większy mętlik w głowie ( zwłaszcza po podrzuconym przez
Kriczera wątku :)
Dla kogoś bez doświadczenia to masakra.
Chyba nic nie będę robił chociaż nie wygląda zbyt dobrze.
Napisano
Wymocz go w winianie, bo zdaje się, że na zdjęciu widać jakieś wykwity. Coś jakby purchle korozji. Moneta jest fajna i szkoda byłoby gdyby o coś" wrąbało ją w ciągu kilku lat..
Napisano
Ale tam jest jeszcze sporo syfu jak kolega wyżej napisał. A winian jak by trzeba to do gołej blachy zjedzie kwestia tylko ile %roztwór i jak długo toczyć. Myślę że 5-7 % i co jakieś 20 min zaglądać i delikatnie przebierać i będzie spoko. Jeśli zobaczysz że część już jest czysta a tylko miejscowo będzie jakiś wykwit to nakładaj punktowo. Możesz po moczeniu delikatnie te miejsca z korozją wykalaczką oczyścić tylko z wyczuciem i powinno być ok. Tamten grosz był o wiele bardziej czysty ten jest bardziej obrosniety ale sam podejmiesz decyzję co robić bo to twoja moneta;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie