buczerx Napisano 3 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Witam wpadła mi w ręce taka odznaka, interesuje mnie jej orginalność, wykonana z nierdzewnego metalu (z początku myślałem, że srebna ale nie jestem pewny), średnica ok. 38-39mm. na odwrocie wybita cyfra 749 oraz brak jakichkolwiek innych bić. Dzięki za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczerx Napisano 3 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczerx Napisano 3 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2016 mocowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 3 Kwiecień 2016 Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Odznaki wykonywano w W-wie (J.Knedler) i we Lwowie (W.Buszek).Oficerska - srebro i na czarno emaliowany herbPodofic. i żołnierska - tombak srebrzony.Średnica obu w/w 38 mmWygląda na oryginalną (wg mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczerx Napisano 3 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 3 Kwiecień 2016 Share Napisano 3 Kwiecień 2016 Może warto dodać, ze odznaka pamiątkowa 6 PL została zatwierdzona na podstawie rozkazu Ministra Spraw Wojskowych (rozkaz nr. 6) dnia 26 czerwca 1935 r. Odznakę nadawał (ewentualnie odbierał) wyłącznie dca pułku. Nadanie ogłaszano w rozkazie dziennym. Z odznaką wręczano legitymacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.