Skocz do zawartości
  • 0

Kula i pocisk od muszkietu? Plus inne łuski

Draco1990

Pytanie

Napisano

Witam, zastanawia mnie czy ta biała kula na zdjęciu po środku jest od muszkietu? Została znaleziona jakieś 400 metrów od pocisku widocznego po prawej, który wcześniej został zidentyfikowany jako pocisk Minie do muszkietu.

Z lewej natomiast element łuski z widocznymi napisami ,,16 po przeciwległych końcach, widoczne też napisy ,,REICHENSTEIN" i u góry mniejszymi literami ,,pulve fabriken, wyrazu ,,pulve" nie jestem pewien, ponieważ jest ciężko widoczny. Ktoś potrafi powiedzieć od czego jest ta łuska i mniej więcej jakie lata produkcji/używania ?

Na zdjęciu widoczne też mniejsze łuski i znaleziony obok nich chyba kawałek pierścienia wodzącego od pocisku artyleryjskiego. Niestety łuski nieczytelne ale może ktoś potrafi posiedzieć do czego były używane takie małe?

Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
małe łuseczki w tle to prawdopodobnie od pepeszki, kulka po środku zapewne od szrapnela, a ten kawałek łuski po lewej to zapewne myśliwska
Napisano
A od muszkietu nie może być? Bo jeśli od szrapnela to chyba jednak mała szansa iż tylko jedną bym znalazł? A teren przeszukałem bardzo dokładnie, dlatego obstawiałem na muszkiet, ale nie wiem jak to jest wymiarowo... Czy akurat takie były...
Napisano
Idąc Twoim tokiem myślenia w promieniu granicy donośności będzie muszkiet?

Predi dał już id.
Szrapnel,dupka myśliwska i zwłoki dwóch ppszek wyjęte z czarnej ziemi gdzieś na zachodzie kraju albo warmia/mazury
Napisano
Dokaldnie srodkowe Pomorze kolego. Po prostu naogladalem sie na forum i jesli ktos znajdywal kule ze szrapnelu to zawsze w wiekszych ilosciach, bo wkoncu bylo ich sporo w pocisku prawda? A tutaj wyszla tylko jedna jedyna...
A ten mały elemnt od pierscienia wodzacego to tez wtedy ze szrapnela?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie