Poszukuję informacji o dawnych miejscowościach w Prusach
Próbuję zlokalizować miejscowości podane w radzieckim rozkazie, ale za nic nie mogę znaleźć. Chodzi najprawdopodobniej o okolice Królewca (2 Białoruski Front - styczeń-marzec 1945 r.) Być może nazwy są w rozkazie napisane z błędami, albo od dawna nie funkcjonują, albo inaczej się je pisze w cyrylicy, albo to nie miejscowości tylko punkty orientacyjne (potoki, lasy...) nie wiem. Jeśli komuś się cokolwiek skojarzy proszę o pomoc.
Przekładam dosłownie na j. polski z rosyjskiego rozkazu: Rejon Peskerfelde, Rejon Buszin (lub Buszyn) Rejon Dojcz-Aklau Rejon Pienienskowo (niby 12 km od Marienburga) Rejon Griendz (lub Grendz lub Grenc) Rejon Kommerau Rejon Grond (na tym mi najbardziej zależy)
A może ktoś ma dokładne spisy armii 2 Białoruskiego Frontu z luty-marzec 1945? Szukam szlaku bojowego 1585 pułku, 47 dywizji artylerii p-lot.
Pytanie
Movemecrew
Próbuję zlokalizować miejscowości podane w radzieckim rozkazie, ale za nic nie mogę znaleźć. Chodzi najprawdopodobniej o okolice Królewca (2 Białoruski Front - styczeń-marzec 1945 r.) Być może nazwy są w rozkazie napisane z błędami, albo od dawna nie funkcjonują, albo inaczej się je pisze w cyrylicy, albo to nie miejscowości tylko punkty orientacyjne (potoki, lasy...) nie wiem.
Jeśli komuś się cokolwiek skojarzy proszę o pomoc.
Przekładam dosłownie na j. polski z rosyjskiego rozkazu:
Rejon Peskerfelde,
Rejon Buszin (lub Buszyn)
Rejon Dojcz-Aklau
Rejon Pienienskowo (niby 12 km od Marienburga)
Rejon Griendz (lub Grendz lub Grenc)
Rejon Kommerau
Rejon Grond (na tym mi najbardziej zależy)
A może ktoś ma dokładne spisy armii 2 Białoruskiego Frontu z luty-marzec 1945? Szukam szlaku bojowego 1585 pułku, 47 dywizji artylerii p-lot.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.