Skocz do zawartości

szabla polska wz. 34 i lanca wz. 1913

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!
Przyszedł czas na kolejne wyposażenie kawalerzysty z 1939 roku. Tym razem szukam kogoś kto wykona bądź sprzeda: szablę ludwikówkę wz 34. Koniecznie do cieć, nie do fechtunku, aby można było nią walczyć z konia". Ceny takiej hartowanej repliki to zdaje się około 2 tys zł, jednak nie mogę znaleźć kogoś kto to robi, a na all. same szable na ścianę bądź oryginały ;)". I druga sprawa to lanca francuska wz 1913. Na alle są, ale nie wiem czy dobre, po parę stówek i rozkręcane. Oryginały wiadomo, nie były rozkręcane, ale tak jest wygodniej przewozić. Gdyby ktoś z was dał namiar na szablę i lancę, bądź jedno z nich będę wdzięczny!

Ciekawe, może robi też lance? A swoja droga zastanawiam się czy one też były jakoś hartowane? Miałem raz w rękach oryginał lancy z 39, co prawda zjedzony, ale był lekko skrzywiony. Może ułan/szwoleżer/strzelec przywalił centralnie w coś twardego ;).

Kiedyś przymierzał się do wykonania takiej lancy, ale nie wiem jak się to skończyło.
Najlepsze lance w Polsce wykonywał p. Marek Gajewski, ale zdaje się zmarł. Lance te wykorzystuje Szwadron Reprezentacyjny.
Może ktoś kontynuuje tradycję firmy http://www.marek-gajewski.pl/page/show/id/34/

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie