czeremyse Napisano 16 Marzec 2016 Autor Share Napisano 16 Marzec 2016 Czołem!Przyszedł czas na kolejne wyposażenie kawalerzysty z 1939 roku. Tym razem szukam kogoś kto wykona bądź sprzeda: szablę ludwikówkę wz 34. Koniecznie do cieć, nie do fechtunku, aby można było nią walczyć z konia". Ceny takiej hartowanej repliki to zdaje się około 2 tys zł, jednak nie mogę znaleźć kogoś kto to robi, a na all. same szable na ścianę bądź oryginały ;)". I druga sprawa to lanca francuska wz 1913. Na alle są, ale nie wiem czy dobre, po parę stówek i rozkręcane. Oryginały wiadomo, nie były rozkręcane, ale tak jest wygodniej przewozić. Gdyby ktoś z was dał namiar na szablę i lancę, bądź jedno z nich będę wdzięczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Share Napisano 16 Marzec 2016 Szable dobrej jakości wykonuje M. Sobucki z Warszawy. Kiedyś sprawdzałem i była świetna, ale wychodzi na to, że koszt z pochwą to prawie 3 tys.http://www.karabela.republika.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 16 Marzec 2016 Autor Share Napisano 16 Marzec 2016 Ciekawe, może robi też lance? A swoja droga zastanawiam się czy one też były jakoś hartowane? Miałem raz w rękach oryginał lancy z 39, co prawda zjedzony, ale był lekko skrzywiony. Może ułan/szwoleżer/strzelec przywalił centralnie w coś twardego ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Share Napisano 16 Marzec 2016 Kiedyś przymierzał się do wykonania takiej lancy, ale nie wiem jak się to skończyło. Najlepsze lance w Polsce wykonywał p. Marek Gajewski, ale zdaje się zmarł. Lance te wykorzystuje Szwadron Reprezentacyjny.Może ktoś kontynuuje tradycję firmy http://www.marek-gajewski.pl/page/show/id/34/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 13 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2016 Pozwólcie, że jeszcze pociągnę temat: czy ktos ma produkt ( szabla wz 34) tego Pana/ Państwa? Wygląda ciekawie... Może ktos poleci?http://www.batorszable.pl/galeria_wz34.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Kwiecień 2016 Share Napisano 13 Kwiecień 2016 A jaka jest cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 14 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2016 Dzwoniłem, pytałem. 2,5 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 15 Kwiecień 2016 Share Napisano 15 Kwiecień 2016 To nie wiem, czy przy o. 2800 za komplet od Sobuckiego jest warta zachodu. Tamte na pewno tną pręty i gwoździe (3,5 cala dałem radę przy testach) bez śladu na głowni. Czyli prawie jak w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.