drb.sepolno Napisano 1 Marzec 2016 Autor Share Napisano 1 Marzec 2016 Witam, przeglądałem stare mapki i nad obiektami na których teraz jest las widnieje taki właśnie napis, czy to znaczy jakieś gospodarstwo czy że dworek? Chcę jechać tam pokopać ale chciałbym wiedzieć co tam było bynajmniej :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 http://sjp.pwn.pl/slowniki/bynajmniej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drb.sepolno Napisano 1 Marzec 2016 Autor Share Napisano 1 Marzec 2016 Wiele osób razi używanie słowa bynajmniej w sposób niekonwencjonalny, w znaczeniu 'przynajmniej'. Jest to jednak innowacja dość rozpowszechniona, często spotykana w Polsce centralnej i na Pomorzu. Skoro przedostaje się do języka osób wykształconych, niewykluczone, że kiedyś zostanie zaaprobowana. Tak się stało w literackim języku kaszubskim, gdzie bënômni jest synonimem przënômni 'przynajmniej': "Z pomorza jestem także myślę że nikt się nie obrazi (nie jest to nic nie poprawnego w naszym słowniku), ponieważ i tak każdy wie o co chodzi. Co innego jak ktoś piszę z błędami ortograficznymi bądź niecenzuralnie, bądź z wyraźnymi błędami ortograficznymi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Wejdź na stronę polskie zamki jest tam mapka satelitarna na którą nałożone są mapy Mestischblatt poszukaj teren włącz mapkę stawiam, że mógł być tam folwark.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drb.sepolno Napisano 2 Marzec 2016 Autor Share Napisano 2 Marzec 2016 To będzie jakiś dwór najprawdopodobniej, dzisiaj byłem tam z wykrywką i pierwszy dołek złom drugi złom trzeci złom, na początku odrzucałem, ale potem zbierałem i całkiem duża sterta się tego zebrała, lemiesze od kultywatorów, jakieś koła zębate, dużo kątowników grubych, ogółem ze 20kg w godzinkę dobrą... las ma ok 4 hektary i non stop piszczy, nie mam pojęcia ile tego tam zalega aczkolwiek oczyszczę teren ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.