Skocz do zawartości

Znaczenie Von Justinenhof dworek? pałac? gospodarstwo? nazwisko?

drb.sepolno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeglądałem stare mapki i nad obiektami na których teraz jest las widnieje taki właśnie napis, czy to znaczy jakieś gospodarstwo czy że dworek? Chcę jechać tam pokopać ale chciałbym wiedzieć co tam było bynajmniej :) Pozdrawiam

Wiele osób razi używanie słowa bynajmniej w sposób niekonwencjonalny, w znaczeniu 'przynajmniej'. Jest to jednak innowacja dość rozpowszechniona, często spotykana w Polsce centralnej i na Pomorzu. Skoro przedostaje się do języka osób wykształconych, niewykluczone, że kiedyś zostanie zaaprobowana. Tak się stało w literackim języku kaszubskim, gdzie bënômni jest synonimem przënômni 'przynajmniej': "

Z pomorza jestem także myślę że nikt się nie obrazi (nie jest to nic nie poprawnego w naszym słowniku), ponieważ i tak każdy wie o co chodzi. Co innego jak ktoś piszę z błędami ortograficznymi bądź niecenzuralnie, bądź z wyraźnymi błędami ortograficznymi. Pozdrawiam.

To będzie jakiś dwór najprawdopodobniej, dzisiaj byłem tam z wykrywką i pierwszy dołek złom drugi złom trzeci złom, na początku odrzucałem, ale potem zbierałem i całkiem duża sterta się tego zebrała, lemiesze od kultywatorów, jakieś koła zębate, dużo kątowników grubych, ogółem ze 20kg w godzinkę dobrą... las ma ok 4 hektary i non stop piszczy, nie mam pojęcia ile tego tam zalega aczkolwiek oczyszczę teren ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie