Skocz do zawartości

Dwa Tekneticsy - zakłócanie - prośba o info

DanielDz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
chodzimy z Eurotek Pro z cewką NEL Hunter oraz Deltą 4000, nie możemy się zbliżyć na odległość poniżej około 20-30 metrów ponieważ oba wykrywacze wariują, działają chyba na identycznej częstotliwości 7,5 kHz jednakże sprzedawca nie wspominał o takiej opcji, w rezultacie musimy trzymać od siebie sporą odległość. Czy ktoś ma może z tym doświadczenia i wie czy można sobie jakoś poradzić z tymi wzajemnymi zakłóceniami wykrywaczy?

My z kolegą też mamy tekneticsy,zakłócenia pojawiają się dopiero wtedy jak zbliżymy się na ok. 1-2m ale 20-30m? Może macie telefony ze sobą? Ewentualnie przechodzicie pod linią elektryczną...Niemożliwe jest aby z takiej odległości wykrywacze wzajemnie się zakłócały...

Niestety to możliwe, jeśli uda nam się zrobić jutro wypad nagramy film aby może łatwiej było to pokazać, dodam, że na obu nie schodzimy poniżej wartości sensitivity=8, telefony mamy na wysokości mostka więc na same wykrywacze nie reagują, oba totalnie się nie wzbudzają gdy są od siebie daleko, nie ma żadnych ślepych dźwięków przez same telefony. O liniach wiemy jednakże rzadko się pod nimi znajdujemy, wykrywacze też się pod nimi same nie wzbudzają chyba, że jest bardzo wilgotno.

Jak wychodziłem na wspólny wypad z kolegą (ja z Argo, kolega z Ace 150), to nie mogliśmy się do siebie zbliżyć na kilka metrów. Nie było to problemem - w Argo zmieniałem częstotliwość i mogliśmy chodzić obok siebie.
Jak jest mgła lub sporo wilgoci w powietrzu, detektory potrafią się zakłócać nawet z 10 metrów.

A jaki charakter mają te zakłócenia?
Buczenie o określonej częstotliwości, czy okresowe fałszywe sygnały?

Teknetcsy, z tego co pamiętam, mają procesor stabilizowany kwarcem, ale generator nadajnika jest tzw. wolnobiegnący" , i jego częstotliwość ustala indukcyjność cewki nadawczej sondy i kondensator na płytce elektroniki, co powoduje może się różnić o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset herców pomiędzy egzemplażami wykrywaczy. W takim przypadku wykrywacze nie będą się zakłócać.
Wy macie pecha i trafił się wyjątkowy przypadek, wyjątkowego zgrania częstotliwości, przez co powstaje tzw. zdudnienie" i zakłócenia.

Proponuję.
Zamienić sondy pomiędzy wykrywaczami.
Jest szansa że częstotliwości będą inne na tyle że zakłóceń nie będzie.

Ciekawy jestem efektu takiej zamiany.
Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedzi, 2 dni temu znów testowaliśmy, przy kombinacji SENS na obu wykrywaczach jest lepiej ale około 15 metrów to aktualna granica.

Co do zamiany sond eksperyment ma rację bytu, postaram się stestować i dać znać.

hi
my z kolega z kolei chodzimy z dwoma fisher F2 i F4 co do odleglosci ma prawo bytu zdaza sie na wilgotnych terenach,po deszczu. wystarcza obnizyc sens i jest calkiem przyzwoicie 2-3m w granicy ruchu wykrywacza

• 3 weeks later...
Latamy z kolega Ja eurotek pro a kolega omega 8000 , mamy 2 cewki nel i nie mozemy chodzic kolo siebie tak jak ty. Gdy kolega wlacza swoja omege to u mnie zaczyna rozlegac sie dzwiek strzelaniny :) bedzie piszczal az nie odejdziemy od siebie na kilkanascie metrow, moze byc nawet 15-20m ale jest tez druga mozliwosc ze kolega cos tam ustawia u siebie i przestaja sie zrec. Zauwazylem tez ze jak blisko chodzimy to wykrywacze staja sie slabsze bo nawet duze monety widza ledwo z kilku cm, czyli niestety musimy zapierdzielac daleko od siebie :D Tak wiec nalezy stwiedziec ze ten typ moze tak miec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie