niger5 Napisano 13 Luty 2016 Autor Napisano 13 Luty 2016 witam,z góry przepraszam, ale nie bardzo wiem, gdzie mogę dowiedzieć się w temacie a szukając znalazłem to forumnabyłem na giełdzie staroci kolczyki z ukraińską próbą srebra i nie wiem jak odczytać datę wybitą na srebrze nie mam mozliwości zrobienia zdjęcia w powiększeniu :(widoczne przez lupę to co nabite .6XXI0 koniec I0 przypomina duże Ipołączone kreseczką z O to chyba jest już litera- cyrylica? czyli może inicjał autorachodzi mi o to jak stare mogą być to koczyki czy może są współczesne?druga to małe K lub X potem godło Ukrainy i 925z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
viator01 Napisano 13 Luty 2016 Napisano 13 Luty 2016 Kolczyki chyba są współczesne, bo z opisu wynika, że to cecha kijowskiego urzędu stosowana od lat 90-tych XX wieku. Kombinacja liter i cyfr rzeczywiście wskazuje na producenta i rok nabicia puncy. Niestety strona urzędu probierczego w Kijowie nie działa, więc trudno coś teraz sprawdzić, a biorąc pod uwagę, że producentów są setki, to może być trudno ustalić czyj to imiennik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.