niger5 Napisano 13 Luty 2016 Autor Share Napisano 13 Luty 2016 witam,z góry przepraszam, ale nie bardzo wiem, gdzie mogę dowiedzieć się w temacie a szukając znalazłem to forumnabyłem na giełdzie staroci kolczyki z ukraińską próbą srebra i nie wiem jak odczytać datę wybitą na srebrze nie mam mozliwości zrobienia zdjęcia w powiększeniu :(widoczne przez lupę to co nabite .6XXI0 koniec I0 przypomina duże Ipołączone kreseczką z O to chyba jest już litera- cyrylica? czyli może inicjał autorachodzi mi o to jak stare mogą być to koczyki czy może są współczesne?druga to małe K lub X potem godło Ukrainy i 925z góry dziękuję za wszelką pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Luty 2016 Share Napisano 13 Luty 2016 Kolczyki chyba są współczesne, bo z opisu wynika, że to cecha kijowskiego urzędu stosowana od lat 90-tych XX wieku. Kombinacja liter i cyfr rzeczywiście wskazuje na producenta i rok nabicia puncy. Niestety strona urzędu probierczego w Kijowie nie działa, więc trudno coś teraz sprawdzić, a biorąc pod uwagę, że producentów są setki, to może być trudno ustalić czyj to imiennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.