czeremyse Napisano 13 Luty 2016 Autor Share Napisano 13 Luty 2016 Witam!Mam pytanie odnośnie troczenia a właściwie to składania do troczenia płaszcza wz 36. Mam rysunek z przedwojennej instrukcji ale za nic mi według niego nie wychodzi złożenie. Nie wiem co znaczą strzałki/w którą stronę składać. Może ktoś z was ma jakieś zdjęcia, które to po kolei przedstawiają bądź filmik. Będe wdzieczny za każde info. bo sprawa jest pilna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Luty 2016 Share Napisano 14 Luty 2016 Strzałki odnoszą się tylko do kolejnego złożenia, nie wskazują natomiast kierunku składania.Rozłóż płaszcz na ziemi, zapnij dolne rozcięcie płaszcza, jeśli masz plaszcz wz 36 KONIECZNIE rozepnij guziczek spinający kontafałdę w stanie, wygładz starannie dłońmi materiał, nie może być żadnych zagniotów.Pierwsze zlozenie robisz na linii wzdłuz rękawów i scisło skałdajac i wygładzajac dłońmi ( pomoc drugiego ułana wskazana, potem Ty pomagasz jemu) robisz płaski wałek zwijajac od góry ku dołowi płaszcza. Ale nie do końca wałek przyciszkasz kolanami aby się nie rozpieprzył - przedtem musisz wykonać zlozenie 2-gie, czyli tak zagiąć dól płaszcza abyś miał linię prostą, po czym kontynuujesz składanie.Złożenie trzecie i czwarte wykonujesz dopiero umiesciwszy płaszcza na siodle - po przytroczeniu górnej części płaszcza. Spróbuj :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 18 Luty 2016 Autor Share Napisano 18 Luty 2016 Jednak pomoc ułana okazuje się bezcenna ;). A od biedy to i chyba by to przeszło - choć nieregulaminowo http://www.2mps.org/rekonstrukcja/plaszcz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 24 Luty 2016 Share Napisano 24 Luty 2016 Czeremyse, tak to zające" składają i troczą płaszcze na kapliczki" :-) A kawaleria , to kawaleria" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.