Skocz do zawartości
  • 0

Klamra radziecka

Movemecrew

Pytanie

Napisano

Proszę o jakieś informacje na temat klamry ze zdjęć, tej po prawej u góry.
Zapięcia mogą wskazywać na wojenne lub przedwojenne pochodzenie, ale kształt jest zbliżony do współczesnych, a krój gwiazdy i okręgów jest inny niż w klamrach radzieckich szkół wojennych.
Czy ktoś się spotkał kiedykolwiek dokładnie z takim modelem?

P.S. Proszę o usunięcie poprzedniego wątku niezgodnego w regulaminem.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za link. Temat czytałem już dawno. Problem w tym, że klamra z mojego zdjęcia ma nieco inne kształty i rysunek gwiazdy wyraźnie różne od tych uznawanych za koszerne" drugowojenne klamry kursantów szkół wojennych. Zastanawia mnie to zapięcie (odwrócone w stosunku do współczesnych klamer), no chyba, że ktoś specjalnie kombinował na handel, ale wtedy podbijałby z ceną, a priaga poszła za 40 zł plus dwie klamry śmieciowe".
Napisano
Znalazłem jakieś informacje na rosyjskojęzycznym forum. Nie do wszystkiego mam dostęp jako niezarejestrowany gość, ale...
Jeden z tamtejszych forumowiczów zamieścił zdjęcie podobnej klamry.

Jeśli ktoś gawarit pa ruski", to zamieszczam link:
http://mdrussia.ru/topic/9120-pomogite-opredelit-pryazhku/

W telegraficznym skrócie:
Z dyskusji wynika, że kształt klamry i rysunku, a nawet materiału i techniki wytworzenia, może się różnić w zależności od producenta (czyli w sumie nic nowego).

Klamra została zidentyfikowana jako rocznik 1936, wprowadzona rozkazem НКО СССР № 176 от 3.12.1935 dla szeregowych i podoficerów.
Do wybuchu wojny używana tylko przez słuchaczy (kursantów) szkół wojennych.
Napisano

Twoja klamra to model z 1945-go roku. Mam dwie takie jak ty. A oto fota mojej klamry wz36. Różni się znacząco kształtem gwiazdy oraz sierpu i młotu od takiej jak ty masz.

Napisano
W latach 50-tych zmieniono układ zapięcia. Hak pozostał w kształcie litery U. Klamry z lat 70-tych mają już hak Z-owaty.
Kiedyś czytałem,że twoja klamra była używana do 1955r. Istniały 3 modele: mosiężna,stalowa mosiądzowana i stalowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie