Są tylko 2 fragmenty jak na zdjęciu. Pokryte bardzo grubą rdzą (to nie błoto tylko gruba na ok 3-5mm rdza). Na lewym fragmencie dolna krawędź to zarys dużego dna: było płaskie i okrągłe. Moje pierwsze skojarzenie: bardzo stary nocnik.
1. Jak bardzo stary może być? 2. Może to jednak nie nocnik? Znacie takie szerokie i płaskie w podstawie dzbany/naczynia? 3. Materiał: na 99% żelazo. 4. Jak czyścić (poza piaskowaniem do którego nie mam dostępu może obtłuc młotkiem a potem szczotką drucianą czy bawić się raczej w tygodniową elektrolizę (nie dubluję wątku w dziale KONSERWACJA tylko z powodu tego jednego pytania żeby nie zaśmiecać forum)? 5. Obawiać się bakterii (może pytanie od czapy" ale nieco mnie to niepokoi, czytałem że niektóre bakterie potrafią przetrwać setki lat i nie jest to rzadkością!) Zastanawialiście się kiedyś nad tym problemem?
Pytanie
eVerest
Są tylko 2 fragmenty jak na zdjęciu.
Pokryte bardzo grubą rdzą (to nie błoto tylko gruba na ok 3-5mm rdza).
Na lewym fragmencie dolna krawędź to zarys dużego dna: było płaskie i okrągłe.
Moje pierwsze skojarzenie: bardzo stary nocnik.
1. Jak bardzo stary może być?
2. Może to jednak nie nocnik? Znacie takie szerokie i płaskie w podstawie dzbany/naczynia?
3. Materiał: na 99% żelazo.
4. Jak czyścić (poza piaskowaniem do którego nie mam dostępu może obtłuc młotkiem a potem szczotką drucianą czy bawić się raczej w tygodniową elektrolizę (nie dubluję wątku w dziale KONSERWACJA tylko z powodu tego jednego pytania żeby nie zaśmiecać forum)?
5. Obawiać się bakterii (może pytanie od czapy" ale nieco mnie to niepokoi, czytałem że niektóre bakterie potrafią przetrwać setki lat i nie jest to rzadkością!)
Zastanawialiście się kiedyś nad tym problemem?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w identyfikacji.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.