Skocz do zawartości
  • 0

Kostka elektryczna , kto jest producentem i jaki okres

RYBA65

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A z głowy ;) Ta parasolka" to oznaczenie materiału. Była fajna strona o tych ebonitach i bakelitach szkopskich, ale nie mogę znaleźć...
Napisano
III Rzesza wyczerpująca odpowiedź.. bjar to wróżka jest wywróżył lata 1933 - 1945...

W tej parasolce" jest kilka informacji:

- kod fabryki
- kod materiału
- litera S" oznacza że jest formowane z żywicy i wzmocnione wypełniaczem z trocin.

38 - (producent) Allgemeine Elektrizitätsgesellschaft, Henningsdorf czyli AEG
Napisano

W linku logo AEG z roku 1935 czyli z czasów III Rzeszy, specjalnie dla tej głowy.. coś już zamilkła.

http://www.ebay.de/itm/orig-Reklame-AEG-Reichsbahn-Elektronik-Fernmeldewesen-Reichspost-Telefon-1935-/251644645675?nma=true&si=%252BzV%252FT1eLbYXtEKfqjHnNyp9YC0g%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Napisano
A jeszcze pytanie odnośnie literki A przy kodzie fabryki 38, czy ona wskazuje na konkretna fabrykę, bo podejrzewam że AEG miało ich kilka.
Napisano
Przy różnych producentach bakelitowych elementów występują jeszcze literki A,E,F,H,L,M,N,T,U,V,W,X. Niestety nie wiem co oznaczają...

Tu przedstawione co oznacza parasolka"?

http://myvimu.com/exhibit/54673103-bakelitowa-zaslepka-transportowa-pocisku-ejo-2564
Napisano
Oznaczenia w parasolce" na przestrzeni lat nie uległy chyba zmianie.

A sześciokąt AEG mam np. prądnicy do telefonu polowego FF33. I co teraz? 1908 rok?"

Pokaz ten sześciokąt AEG na tej prądnicy.
Napisano
Jak kiedyś znajdę, to pokażę.

Oznaczenia w "parasolce na przestrzeni lat nie uległy chyba zmianie" - na przestrzeni jakich lat? Poszukaj kiedy parasolkami" sygnowano - mnie się nie chce. Była dobra strona na ten temat, ale nima.
Napisano
Jak czytam Jak kiedyś znajdę to pokaże".. to już wiadomo nie znajdzie i nie pokaże. Przełam stereotypy znajdź i pokaż byle to kiedyś" nie trwało wieczność.

Poszukaj kiedy "parasolkami sygnowano - mnie się nie chce." Ale jak to się ma do tej III Rzeszy?? - Mnie tym bardziej nie chce się szukać.
Napisano
No wybacz, rzadko bywam w domu, a gratów nie wożę ze sobą...

EOT, bo widzę nie doczekam się przykładów sygnowania parasolkami np. z okresu sprzed wybuchu I wojny lub z lat 60-tych. W sumie skoro Oznaczenia w "parasolce na przestrzeni lat nie uległy chyba zmianie"... Jak znajdę prądnicę to pokażę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie