micgekon Napisano 8 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2016 Witam.Proszę mi powiedzieć czym można zakonserwować taką pochwę wykonaną z drewna, stan bardzo fajny jak dla mnie tylko drewno wydaje się byc za suche jak na mój gust.A nie chcę coś spartaczyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 8 Styczeń 2016 Share Napisano 8 Styczeń 2016 Czy chodzi tylko o to, że sucha? Nie ma innych problemów?Bo jeśli jest np. krucha, to można się zastanowić nad nasyceniem 10-15% roztworem paraloidu b72 w toluenie. Wtedy zostanie zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi i wzmocniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micgekon Napisano 9 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2016 Witam.Ze stanu pochwy jestem generalnie zadowolony- ma swoje lata. Nie wiem o jakie inne problemy (poza suchościa) pytasz bo nie wiem czego szukać. Gdzie nabyć ten preparat o którym piszesz?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Styczeń 2016 Share Napisano 9 Styczeń 2016 Innym problemem może być kruchość drewna, czy zagrzybienie.paraloid B72 właśnie wzmacnia strukturę drewna i zabezpiecza je przed czynnikami zewnętrznymi, a daje się ewentualnie bez problemu usunąć.Jeśli nie ma śladów zagrzybienia itp. to sam ten preparat wystarczy do konserwacji. Jak wpiszesz w google nazwę, to wyskoczą sklepy internetowe, jest też go sporo na allegro itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.