micgekon Napisano 8 Styczeń 2016 Autor Napisano 8 Styczeń 2016 Witam.Proszę mi powiedzieć czym można zakonserwować taką pochwę wykonaną z drewna, stan bardzo fajny jak dla mnie tylko drewno wydaje się byc za suche jak na mój gust.A nie chcę coś spartaczyć :)
viator01 Napisano 8 Styczeń 2016 Napisano 8 Styczeń 2016 Czy chodzi tylko o to, że sucha? Nie ma innych problemów?Bo jeśli jest np. krucha, to można się zastanowić nad nasyceniem 10-15% roztworem paraloidu b72 w toluenie. Wtedy zostanie zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi i wzmocniona.
micgekon Napisano 9 Styczeń 2016 Autor Napisano 9 Styczeń 2016 Witam.Ze stanu pochwy jestem generalnie zadowolony- ma swoje lata. Nie wiem o jakie inne problemy (poza suchościa) pytasz bo nie wiem czego szukać. Gdzie nabyć ten preparat o którym piszesz?Pozdrawiam.
viator01 Napisano 9 Styczeń 2016 Napisano 9 Styczeń 2016 Innym problemem może być kruchość drewna, czy zagrzybienie.paraloid B72 właśnie wzmacnia strukturę drewna i zabezpiecza je przed czynnikami zewnętrznymi, a daje się ewentualnie bez problemu usunąć.Jeśli nie ma śladów zagrzybienia itp. to sam ten preparat wystarczy do konserwacji. Jak wpiszesz w google nazwę, to wyskoczą sklepy internetowe, jest też go sporo na allegro itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.