kornel.zielinski Napisano 6 Styczeń 2016 Autor Napisano 6 Styczeń 2016 Witam,jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że wybrałem prawidłową grupę na forum.Poproszono mnie o znalezienie osoby, która przed wojną była obywatelem RP i zamieszkiwała w Lubomlu. Osoba (żołnierz) wcielona została w 1944 r. do Armii Czerwonej (33 Armia) i poległa w styczniu 1945 r. pod Opocznem, gdzie znajduje się jej grób. Tyle udało mi się ustalić za pomocą OBD-Memoriał i lokalnych środowisk kombatanckich. Zwrócono się do CAW wskazując powyższe dane, czy istnieje możliwość ustalenia szczegółów służby wojskowej w II RP (lata służby ok. 1930-1933), prawdopodobnie również udział w wojnie obronnej. Niestety poproszono nas o uszczegółowienie zapytania o dane, których nie jesteśmy w stanie ustalić.Zastanawiam się, w jaki sposób można by odszukać dalsze informacje o danej osobie. Przede wszystkim czy;1. Poborowi kierowani byli do najbliższych jednostek (czyli szukać archiwum jednostek wojskowych na Wołyniu), czy wysyłani do dowolnej jednostki w kraju? Zakładam, że mamy do czynienia ze zwykłym szeregowym piechoty.2. Co Rosjanie robili z polskimi książeczkami wojskowymi osób wcielanych do ACz? Szukać jej bardziej w rosyjskich archiwach, czy może były one przekazywane stronie polskiej?3. Jakieś inne praktycznie wskazówki?z góry dziękuję za pomoc.
pi.ko Napisano 15 Styczeń 2016 Napisano 15 Styczeń 2016 Ad. 1. Jeżeli był narodowości polskiej - mógł trafić do najbliższej jednostki. Jeżeli narodowości ukraińskiej - duże prawdopodobieństwo poboru eksterytorialnego (chyba -> poznańskie).A o jakie dane CAW poprosił?
kornel.zielinski Napisano 11 Luty 2016 Autor Napisano 11 Luty 2016 Dzisiaj otrzymałem odpowiedź z CAW.Niestety nie są w stanie sprawdzić, czy dana osoba brała udział w wojnie obronnej, gdyż akta zaginęły podczas wojny. Jednocześnie proszą o podanie jednostki wojskowej, w której poszukiwany odbywał służbę wojskową przed wojną. Niestety nawet tego nie wiemy.Poszukiwany był narodowości polskiej. Sugerujesz poszukać w archiwach jednostek wojskowych na terenie Wołynia?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.