hadzi_88 Napisano 16 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2015 Witam Jestem nowym zainteresowanym naszym hobby. Znalazlem sreberko i oczyscilem je na tyle ile umialem domowym sposobem. Zrobilem tak:*umylem w wodzie i mydle (tak jak na dolnych zdieciach)*nastepnie moneta przelezala jakies 1,5 miesiaca w oliwie z oliwek*wczoraj postanowilem ja doczyscic i odtluscilem*trzykrotnie wrzucilem ja do soku z cytryny na 20 min i po wyciagnieciu mylem szmatka, potem szczoteczka*dokladnie umylem i dobrze wykapalem,natarlem papka z sody oczyszczonej*potem znow dobrze umylem pod bierzaca woda + szczoteczka z mydlem*na koniec znow moczy sie w oliwieProsze o ocene moich zabiegow. Duzo czytalem na tym i innych forach o czyszczeniu. Dwa ostatnie moczenia byly z podgrzanym sokiem poniewaz polozylem kieliszek na kaloryferze i z tad moje pytanie czy to bylo potrzebne? Na monetach umytych widac wyraznie nalot(ma kolor czrno-rdzenny), czy da sie do jeszce doczyscic?Z gory dziekuje za porady. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 17 Grudzień 2015 Share Napisano 17 Grudzień 2015 Twoje zabiegi nie mają większego sensu. Poczytaj o winianie - jest najlepszy do srebrnych monet.Przy twoim zestawie jeszcze brakuje polerki i będzie komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi_88 Napisano 26 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2015 Dzięki za rady :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.