Akubadzia Napisano 21 Październik 2015 Autor Napisano 21 Październik 2015 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji. Wypukle kółko o średnicy 4 cm z fragmentem szpili, która jak widać, u nasady posiada dwa rzędy karbów.
Akubadzia Napisano 21 Październik 2015 Autor Napisano 21 Październik 2015 Musiałby to być nie lada mankiet, kółko ma 4 cm średnicy. Dodam jeszcze, że nie jest to profilowana blaszka. Spodnia strona jest płaska.
alex_2013 Napisano 23 Październik 2015 Napisano 23 Październik 2015 Tzn. dotychczas nie zarejestrowano tam stanowisk archeo :) moze własnie trafiłes
MrV Napisano 21 Październik 2015 Napisano 21 Październik 2015 Moje pierwsze skojarzenie to ułamana szpila do ubrań. Z ciekawości - w jakim regionie znalezione? Materiał wykonania i skrupulatność zdobień może sugerować ieco" wcześniejsze pochodzenie. Mogę się również zupełnie mylić.
Akubadzia Napisano 21 Październik 2015 Autor Napisano 21 Październik 2015 Znalezione w centralnej Wielkopolsce.
manierka Napisano 22 Październik 2015 Napisano 22 Październik 2015 To na bank szpila brązową bardzo stara do spinania np ubrania najpewniej epoka brązu ale musisz sobie w typologi poszukać. Zanieś do muzeum bo to ciekawy zabytek prawdopodobnie w tym miejscu jest cmentarzysko lub ew osada więc lepiej się tam nie kręć bo można mieć kłopoty pozdr.
alex_2013 Napisano 22 Październik 2015 Napisano 22 Październik 2015 Wyposażenie depozytu brązowego kultury łużyckiej z artykułu...http://archeowiesci.pl/2014/05/22/skarb-wedrownego-metalurga/pozdrawiam
Akubadzia Napisano 22 Październik 2015 Autor Napisano 22 Październik 2015 Dziękuję za informację. Przedmiot znaleziony na polu uprawnym, eksploatowanym przeze mnie od kilku lat. W okolicy żadnych stanowisk archeologicznych nie ma. Jak dotąd nie wyszło na tym kawałku ziemi nic poniżej XVI wieku.
Pytanie
Akubadzia
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji. Wypukle kółko o średnicy 4 cm z fragmentem szpili, która jak widać, u nasady posiada dwa rzędy karbów.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.