Arseon Napisano 8 Październik 2015 Autor Napisano 8 Październik 2015 proszę o pomoc od jakiej lornetki mogą pochodzić te części ?, nie doszukałem się żadnych sygnatur , może dlatego że jeszcze do końca nie oczyszczona , za wszelką pomoc będę wdzięczny
Arseon Napisano 8 Październik 2015 Autor Napisano 8 Październik 2015 proszę o pomoc od jakiej lornetki mogą pochodzić te części ?, nie doszukałem się żadnych sygnatur , może dlatego że jeszcze do końca nie oczyszczona , za wszelką pomoc będę wdzięczny
Arseon Napisano 10 Październik 2015 Autor Napisano 10 Październik 2015 dzięki serdeczne za wyczerpujące informacje , trochę dziwne bo pojawiła się w tylko i wyłącznie w wojskowym otoczeniu,może trofiejna używana przez Rosjan , pozdrawiam
mietek Napisano 10 Październik 2015 Napisano 10 Październik 2015 W tym ukladzie byly tez lornetki wojskowe, zarowno zamawiane przez wojsko jak i kupowane prywatnie.Sygnatur szukaj na grzbiecie mostka laczacego okulary.W czasie 1 wojny wiele tych lornetek, w wersji cywilnej, trafilo do wojska.
wędrowiec Napisano 8 Październik 2015 Napisano 8 Październik 2015 To co zostało z tej lornetki pochodzi raczej z popularnych w początkowych dekadach XX w.lornetek turystycznych. Bezpryzmatyczny układ optyczny składający się z soczewki dodatniej w obiektywie i ujemnej w okularze dawał kilkukrotne powiększenie obrazu o nie zbyt wysokiej jakości.Jak nie odnajdziesz sygnatur to trudno będzie określić producenta.W sieci możesz poszukać pod hasłem lornetka niepryzmatyczna Galileusza"
Pytanie
Arseon
proszę o pomoc od jakiej lornetki mogą pochodzić te części ?, nie doszukałem się żadnych sygnatur , może dlatego że jeszcze do końca nie oczyszczona , za wszelką pomoc będę wdzięczny
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.